Poradca exprezidenta Busha: CIA by mala dodať Kyjevu smrtiacu pomoc

NETKY.SK • 22 November 2014, 11:12 • 2 min
Poradca exprezidenta Busha: CIA by mala dodať Kyjevu smrtiacu pomoc

WASHINGTON - Spojené štáty by mali poskytnúť Ukrajine smrtiacu vojenskú pomoc prostredníctvom Ústrednej spravodajskej služby (CIA), navrhol v piatok niekdajší poradca amerického exprezidenta Georgea W. Busha pre otázky národnej bezpečnosti Stephen Hadley.

slovakia

left justify in out

"Ak by som bol vo svojej starej funkcii, zvažoval by som smrtiacu pomoc. To je dôvod, prečo máte CIA. To je dôvod, prečo máte tajné akcie. Premýšľal by som: chceme to urobiť otvorene a vyslať odkaz (ruskému prezidentovi Vladimirovi) Putinovi? Alebo to chceme urobiť tajne? Myslím si, že sme v súčasnosti náchylní príliš veľa rozprávať a príliš málo konať," konštatoval Hadley počas panelovej diskusie s názvom "Dialóg o kríze s Ruskom".
      

Spravodajský server Sputnik pripomenul, že Ukrajina v septembri požiadala USA o smrtiacu pomoc. Biely dom sľúbil podporu vo forme nesmrtiacej pomoci.
      

Americké ministerstvo obrany však 8. októbra potvrdilo, že armáda pracuje na programe, ktorý by napokon viedol k poskytnutiu smrtiacej pomoci pre ukrajinskú armádu. Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Jeff Rathke v piatok uviedol, že poskytnutie smrtiacej pomoci pre Kyjev je stále v hre. Navyše senátor John McCain povedal, že Kongres prijme rezolúcie a zatlačí na prezidenta Barack Obama, aby takúto pomoc schválil.
      

Podľa hovorcu ruského rezortu diplomacie Alexandra Lukaševiča by to však znamenalo priame porušenie ženevských dohôd.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona