Poradca Bieleho domu: Podanie rúk Obamu a Castra nebolo naplánované

NETKY.SK • 11 December 2013, 09:01 • 2 min
Poradca Bieleho domu: Podanie rúk Obamu a Castra nebolo naplánované

WASHINGTON - Za bežnú zdvorilosť označil v utorok Biely dom skutočnosť, že americký prezident Barack Obama podal kubánskemu vodcovi Raúlovi Castrovi ruku na smútočnej rozlúčke s Nelsonom Mandelom v Juhoafrickej republike. Toto gesto neznamená zmenu americkej politiky voči Kube, uviedol Biely dom.

slovakia

left justify in out

"Nič iné než vystúpenie prezidenta nebolo plánované," povedal reportérom cestujúcim s Obamom zástupca národného bezpečnostného poradcu Ben Rhodes. "Neurobil nič iné, iba si vymenil pozdravy (s predstaviteľmi na VIP tribúne) počas cesty k mikrofónu, nebol to obsažný rozhovor," citovala ho agentúra Reuters. 

USA síce uvoľnili obmedzenia vzťahujúce sa na rodinné návštevy a zasielanie peňazí na Kubu a prijali ďalšie opatrenia na rozšírenie vzájomných stykov, vo vzájomnom vzťahu však pretrvávajú nezhody, dodal Rhodes. "Naďalej máme vážne obavy o situáciu v oblasti ľudských práv na Kube a o Alana Grossa" - amerického vládneho dodávateľa, ktorého na Kube uväznili, pretože podľa súdu spáchal trestný čin voči štátu, upozornil poradca.

Napriek tomu je stisk ruky Obamu s Castrom významný, pretože vzťahy USA s Kubou sa v uplynulých mesiacoch začali otepľovať. Obe krajiny nadviazali v niektorých prípadoch spoluprácu miesto zvyčajnej nepriateľskej rétoriky, pripomína Reuters.

Obama sa minulý mesiac v Miami vyjadril, že možno nadišiel čas, aby USA prehodnotili svoju politiku voči Kube, na ktorú uvalili pred vyše pol storočím obchodné embargo. Obama spochybnil, či táto politika z roku 1961 efektívne rieši americké nezhody s komunistickou Kubou.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies