Poradca Bieleho domu Bolton vysvetľuje v Moskve plány USA odstúpiť od INF

NETKY.SK • 22 Október 2018, 13:49 • 2 min
Poradca Bieleho domu Bolton vysvetľuje v Moskve plány USA odstúpiť od INF

MOSKVA - Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť John Bolton rokoval v pondelok v Moskve so svojím partnerom, tajomníkom Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Nikolajom Patruševom.

slovakia

left justify in out

Témou bola Zmluva o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF) a nedávno avizovaný zámer prezidenta USA Donalda Trumpa od nej jednostranne odstúpiť. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

 

Bolton sa s Patruševom stretol v rámci svojej dvojdňovej návštevy v ruskom hlavnom meste. Ruské ministerstvo zahraničných vecí pred jeho cestou uviedlo, že od Boltona očakáva objasnenie ďalších amerických plánov v tejto oblasti.

 

Rusko vyjadrilo nádej, že "bude počuť viac podrobností a vysvetlení, aké kroky americká strana plánuje podniknúť", uviedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov, ktorého slová priniesla tlačová agentúra TASS. Riabkov obvinil USA z toho, že sa snažia donútiť Rusko k ústupkom v medzinárodných bezpečnostných otázkach prostredníctvom "vydierania".

 

 

Boltona prijme ruský prezident Vladimir Putin i ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, s ktorým by mal rokovať ešte v pondelok.

 

Dôležitá bilaterálna dohoda o obmedzení zbrojenia (INF), ktorú 8. decembra 1987 podpísali vtedajší líder Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov a americký prezident Ronald Reagan, zakazuje obom stranám okrem iného výrobu, skúšky alebo vlastníctvo jadrových a konvenčných rakiet s plochou dráhou letu, ktoré majú stredný dolet a sú odpaľované z pevniny.

 

Zámer Spojených štátov odstúpiť od INF oznámil Trump v noci na nedeľu. Podľa Trumpa Moskva túto zmluvu porušuje.

Návšteva Ruska je súčasťou Boltonovej zahraničnej cesty, v rámci ktorej navštívi aj Azerbajdžan, Arménsko a Gruzínsko.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona