Popularizácia vedy je téma tohtoročného Svetového dňa vedy pre mier a rozvoj

NETKY.SK • 8 November 2010, 13:24 • 2 min
Popularizácia vedy je téma tohtoročného Svetového dňa vedy pre mier a rozvoj

Popularizácia vedy je téma tohtoročného Svetového dňa vedy pre mier a rozvoj

slovakia

left justify in out

Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) zverejní 10. novembra vo svojom sídle v Paríži, presne na Svetový deň vedy pre mier a rozvoj, správu o stave vedy vo svete. UNESCO vypracúva takúto správu každých päť rokov a v tohtoročnej autori analyzovali, ako sa prejavili dosahy svetovej ekonomickej krízy na systéme podporovania vedy. Téma tohtoročného Svetového dňa vedy pre mier a rozvoje je Popularizácia vedy.
      Správa UNESCO o stave vedy vo svete za rok 2010 v prvej časti podáva celkový prehľad o tom, ako sa vyvíjal vedecký výskum, napredovala inovácia aj vývoj za ostatných päť rokov. V nasledujúcich kapitolách autori podávajú pohľad na situáciu vedy na regionálnej úrovni i v niektorých štátoch, napríklad v Brazílii, Číne, v Kanade, na Kube, v USA, Ruskej federácii, Indii, Iráne, Japonsku, Kórejskej republike a Turecku. V každej kapitole textový materiál dopĺňajú štatistické údaje.
      Správu vypracoval tím nezávislých expertov. Jednu z najpozoruhodnejších skutočností predstavuje kontinuálny pokrok vo výskumnej a vedeckej oblasti v Ázii, najmä vďaka Číne. Ďalšia tendencia, zachytená v správe UNESCO o stave vedy za rok 2010, sa týka vzostupu nových aktérov v čoraz multipolárnejšom svete, rozvoja národných inovačných systémov a zvyšovania výskumných aktivít v oblasti klímy a čistej energie.
      Svetový deň vedy pre mier a rozvoj poskytuje vedeckým pracovníkom na celom svete príležitosť, aby hovorili o význame a potrebe vedeckej činnosti aj pre praktický život. Svetový deň vedy pre mier a rozvoj vyhlásila UNESCO na svojom 31. zasadnutí v roku 2003.
      Každoročné slávenie tohto dňa je zároveň pripomenutím si záväzku z budapeštianskej Svetovej konferencie o vede, ktorú zorganizovalo UNESCO v roku 1999. Na konferencii nazvanej "Veda v 21. storočí" v Budapešti, na ktorej sa zúčastnilo približne 2000 delegátov zo 150 krajín, Slovensko zastupoval vtedajší minister školstva Milan Ftáčnik.
      Vedecká obec na celom svete využíva 10. november na organizovanie mnohých podujatí a diskusií, aby upozornila širšiu verejnosť na význam vedy pre spoločnosť a pokúsila sa zmierniť neraz i priepastné rozdiely medzi ňou a ostatnými členmi spoločnosti.
      Svetový deň vedy pre mier a rozvoj má prispieť k lepšiemu chápaniu významu vedeckých aktivít. Je na vedcoch, aby viac komunikovali s verejnosťou, objasňovali prednosti svojej činnosti pre život ľudí.
      Na celom svete je potrebné mobilizovať vedu, aby sa jej výsledky využili na riešenie problémov, vyvstávajúcich v oblasti verejného zdravotníctva, poľnohospodárstva a jeho produktivity, zhoršovania stavu životného prostredia, ale aj prehlbovania chudoby na planéte.
      Výsledky vedeckej činnosti majú prispievať aj k zmierňovaniu rozdielov medzi bohatším Severom a chudobnejším Juhom. Vzhľadom na rýchly pokrok vo vedeckej oblasti a na vzájomnú previazanosť mnohých problémov sveta je nevyhnuté, aby vedecké tímy spolupracovali na národnej a medzinárodnej úrovni, na úrovni inštitúcií, univerzít, mimovládnych organizácií a ďalších relevantných sektorov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies