Populácia starne, úbytok obyvateľstva by zmiernila migrácia

NETKY.SK • 7 September 2013, 13:01 • 2 min
Populácia starne, úbytok obyvateľstva by zmiernila migrácia

BRATISLAVA - V roku 2012 dosiahol hodnotu 39,3 roka. Muži mali vlani priemerne 37,7 rokov a ženy skoro 41 rokov. Starnutie sa netýka len Slovenska, naberá globálny rozmer a nevídané tempo.

slovakia

left justify in out

Priemerný vek obyvateľov Slovenskej republiky sa postupne zvyšuje. V roku 2012 dosiahol hodnotu 39,3 roka. Muži mali vlani priemerne 37,7 roka a ženy skoro 41 rokov. Starnutie sa netýka len Slovenska, naberá globálny rozmer a nevídané tempo. Úbytok obyvateľstva môže zmierniť migrácia. Píše sa o tom v Návrhu Národného programu aktívneho starnutia na roky 2014 - 2020, ktorému sa dnes skončilo medzirezortné pripomienkové konanie.

Populačné starnutie predstavuje pre Slovensko jednu z najväčších výziev 21. storočia, ktorá nezvratne zasiahne všetky sféry fungovania spoločnosti, uvádza sa v návrhu. Aj napriek tomu, že ešte nie sú jeho prejavy také citeľné, vývoj vekovej štruktúry Slovákov poukazuje na zrýchlené tempo starnutia u nás. Pre Slovensko je tiež charakteristický dlhodobý pokles plodnosti a pôrodnosti. To sa prejavilo na výraznej zmene reprodukčných pomerov. Ako sa v návrhu ďalej píše, pri súčasnej úrovni plodnosti a úmrtnosti ubudne z jednej generácie až 30 percent potenciálnych matiek.

V súčasnosti je na Slovensku pomer medzi počtom osôb v produktívnom veku, v predproduktívnom a v poproduktívnom veku ešte pomerne priaznivý. Ide však o dočasnú situáciu. V ďalších rokoch sa pomer medzi týmito skupinami začne meniť. Postupne sa dostávajú do poproduktívneho veku početné generácie mužov a žien narodených v druhej polovici 40-tych rokov a v 50-tych rokoch, čím sa v najbližších desiatich rokoch zásadne zmení pomer medzi produktívnou a poproduktívnou zložkou slovenskej populácie. Práve posun početných generácií mužov a žien do veku nad 50 rokov významne prispieva k nárastu počtu starších ľudí na trhu práce. Úbytok obyvateľstva môže zmierniť migrácia. Zrýchľujúci sa proces populačného starnutia však zrejme významnejšie neovplyvní, konštatuje návrh.

Globálne starnutie svetovej populácie dosahuje tempo a úroveň, aké nemajú v dejinách civilizácie obdobu. V návrhu sa vysvetľuje, že situácia je o to vážnejšia, že dosah očakávaných demografických zmien, predovšetkým v oblasti sociálnych služieb, systému zdravotnej starostlivosti, infraštruktúry a trhu práce, je potrebné riešiť v čase finančnej krízy, ktorá negatívne ovplyvňuje verejné financie. Ako pre agentúru SITA reagovala Vilma Vitteková z Nadácie Socia, téma starnutia nie je populárna ani zaujímavá, politici problémom seniorov venujú minimálnu pozornosť. Sústrediť by sa mali preto viac aj na aktívne starnutie. "Aktívne starnutie je životný štýl, ktorý pomáha prežiť starobu plnohodnotne a v dobrom zdraví, preto je dôležité o ňom hovoriť. Pre vyspelú spoločnosť musí byť jednou z priorít vytvárať podmienky pre aktívny život seniorov," vysvetľuje Vitteková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies