Populácia slonov v Afrike v posledných rokoch výrazne klesla

NETKY.SK • 26 September 2016, 12:39 • 2 min
Populácia slonov v Afrike v posledných rokoch výrazne klesla

BRATISLAVA - Populácia slonov v Afrike za posledných desať rokov klesla o približne 111-tisíc jedincov. Tento pokles, ktorý je najvýraznejší za uplynulých 25 rokov, spôsobilo najmä rozmáhajúce sa pytliactvo.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z najnovšej správy odborníkov z Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN), ktorí ju prezentovali na konferencii Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES) v juhoafrickom Johannesburgu.

 

Počet slonov v Afrike podľa údajov z veľkého sčítania slonov, ktoré odborníci predstavili tento rok, klesol v posledných siedmich rokoch o približne 30 percent. Dané dáta použili autori správy vo svojom výskume, pričom si tiež pomáhali napríklad individuálnymi pozorovaniami. Podľa nich v Afrike momentálne žije zhruba 415-tisíc slonov, pričom sa pravdepodobne ďalších 117-tisíc až 135-tisíc jedincov nachádza v oblastiach, ktoré nepodrobujú systematickým pozorovaniam.

 

Najväčší dopad na populáciu slonov má podľa expertov pytliactvo pre slonovinu. V oblasti východnej Afriky, kde sa vyskytuje najviac, zaznamenali až 50-percentný pokles v ich počtoch. Ich úhyn však podľa odborníkov spôsobuje aj zmenšovanie ich prirodzeného prostredia napríklad v dôsledku výstavby ciest. “Mimoriadne sa obávame najmä väčších projektov v infraštruktúre, ktoré narúšajú slonie pastviny. Toto je problém najmä v súvislosti s rozvojom ciest v strednej a východnej Afrike. Toto všetko sú vážne problémy, ktoré budeme musieť riešiť po kríze s pytliactvom,“ vyjadril sa jeden z autorov štúdie Chris Thouless, predseda skupiny špecialistov pre slony v Afrike pri IUCN.

 

Odborníci však pri svojom výskume v niektorých krajinách zaznamenali aj nárast v populácii slonov, ako aj rozširovanie ich pastvín. Počet slonov sa zvýšil v Juhoafrickej republike, Namíbii a Ugande, pastviny sa zase zväčšili v Botswane a Keni, pričom najväčší úspech v zachovávaní prirodzeného prostredia slonov mali v severnej časti krajiny.

 

Konferencia CITES v Johannesburgu sa zameriava na zmeny v oblasti boja proti ilegálnemu obchodovaniu s ohrozenými živočíšnymi druhmi. Problematike zvýšenej ochrany slonov sa budú odborníci venovať dnes, pričom rečniť budú napríklad zástupcovia Kene, Namíbie a Zimbabwe. Konferencia potrvá do 5. októbra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona