Populácia medveďov na Poľane rastie

NETKY.SK • 14 Apríl 2015, 12:51 • 2 min
Populácia medveďov na Poľane rastie

BANSKÁ BYSTRICA - Spoznať verejnú mienku obyvateľov Podpoľania na rast populácie medveďov na území Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Poľana je cieľom dotazníka, ktorý správa tejto CHKO distribuovala do všetkých obcí vo svojej pôsobnosti.

slovakia

left justify in out

Slúžiť má ako podklad pri tvorbe plánov manažmentu ochrany medveďa a tiež informovania verejnosti.

 

Ako pre agentúru SITA uviedla riaditeľka správy CHKO Poľana Vladimíra Fabriciusová, populácia medveďov na Poľane podľa výsledkov každoročných sčítaní rastie a aktuálne sa ich tam vyskytuje okolo 80 až 90. Vzrastá tiež počet stretov medveďov s ľuďmi a škody na poľnohospodárskych plodinách či včelstvách. „Je to chránený druh, no na druhej strane často počúvane názor, že chránime viac medvede než ľudí. Potrebujeme získať skutočné názory verejnosti, aby sme mali argumentáciu pri príprave manažmentových plánov medveďa, ale aj na osvetu,“ uviedla Fabriciusová s tým, že správa CHKO sa nechce zameriavať na príčiny vyššieho výskytu medveďov, ale na riešenie dôsledkov a preventívne opatrenia. Názory obyvateľov Podpoľania chce zbierať do júla, a to nielen v spolupráci s obcami, ale aj priamo na rôznych podujatiach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies