Populácia kuvika obyčajného na Slovensku výrazne poklesla

NETKY.SK • 8 September 2017, 06:00 • 2 min
Populácia kuvika obyčajného na Slovensku výrazne poklesla

BRATISLAVA - Populácia kuvika obyčajného na Slovensku klesá, upozorňujú ornitológovia. Podľa organizácie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS) sa stav tejto známej sovy za posledné desaťročia znížil minimálne o tretinu. Najnovší výskum ukázal, že na Slovensku môže žiť asi 550 párov.

slovakia

left justify in out

"Práca publikovaná vo vedeckom časopise slovenskými a českými odborníkmi sumarizuje údaje z dlhodobého monitoringu. Kým vedci na Slovensku zaznamenali pokles populácie kuvika o 31 až 45 percent, v Česku situácia dosiahla kritické hodnoty 87 až 94 percent," povedal Tomáš Veselovský z RPS.

 

Za hlavnú príčinu poklesu populácie sa podľa jeho slov považuje zánik lovísk. "Poľnohospodárske družstvá prechádzajú veľkými zmenami, areály pustnú a zarastajú vysokou burinou, v ktorej má kuvik len nízku šancu uloviť potravu. Pri modernizácii budov sa uzatvárajú podkrovia, takže sa významne stráca aj ponuka miest na hniezdenie. Ak sa k tomu pridá nepriaznivá zima, intenzívna automobilová doprava a predátori, kuvik nemá šancu," vysvetlil Veselovský.

 

Ornitológovia sa preto snažia kuvika obyčajného zachrániť. "Intenzívne spolupracujeme s majiteľmi poľnohospodárskych družstiev. Vďaka podpore Západoslovenskej energetiky, a.s., vyrábame a inštalujeme nové, bezpečné hniezdne búdky. Vletový otvor je tu ošetrený plechovým límcom, ktorý chráni mláďatá pred predátormi. Zároveň odstraňujeme nebezpečné prvky, v ktorých by kuvik mohol uviaznuť alebo sa utopiť," zhrnul Veselovský.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies