Popri vysokej škole pracuje 71 percent študentov, väčšinou ide o brigádu mimo ich oboru

NETKY.SK • 8 Október 2015, 11:20 • 2 min
Popri vysokej škole pracuje 71 percent študentov, väčšinou ide o brigádu mimo ich oboru

BRATISLAVA - Vysokoškolské štúdium s prácou dokáže spojiť 71 percent vysokoškolských študentov. Len 27 percentám pracujúcim vysokoškolákom sa však podarí nájsť si stabilnú prácu v odbore, ktorý študujú. Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktorý v uplynulých týždňoch robila spoločnosť Profi Credit Slovakia, s.r.o., na vzorke 1 000 respondentov.

slovakia

left justify in out

O prieskume informoval marketingový riaditeľ Profi Credit Slovakia Richard Lörincz. Aj keď sa väčšina vysokoškolákov snaží nájsť si prácu a nadobudnúť prax v študovanom odbore, reálne sa to podarí len máloktorému z nich. Väčšinou sú preto ochotní vziať aj prácu, ktorá nespĺňa ich predstavy. Študentské časy tak u nich zostanú natrvalo spojené napríklad s prácou čašníka, hostesky, plavčíka či animátora. Približne 79 percent pracujúcich vysokoškolákov si zarobí brigádnickými aktivitami do 250 eur mesačne. Príjem do 500 eur priznalo 19 percent z nich.


Najčastejšie uvádzaným dôvodom, prečo sa budúci magistri, doktori či inžinieri naďalej spoliehajú na rodičovskú podporu, je snaha sústrediť sa výlučne na náročné štúdium, pričom tento dôvod uviedlo 44 percent nepracujúcich vysokoškolákov. Ďalšími dôvodmi sú napríklad nízky zárobok či nedostatok príležitostí zarobiť si vlastné peniaze. Zo zarobených peňazí si plne hradí náklady na štúdium len 22 percent pracujúcich vysokoškolákov. Aspoň čiastočne si hradí náklady na štúdium 52 percent pracujúcich vysokoškolákov a 26 percent pracujúcich pripúšťa, že zarobené peniaze míňajú radšej na iné veci. Študenti si za zarobené peniaze najčastejšie kupujú jedlo (49 percent), nasleduje nákup oblečenia či elektroniky (24 percent) a približne 10 percent zo zarobenej sumy minú na zábavu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona