Popredný veliteľ Islamského štátu zahynul pri americkom nálete

NETKY.SK • 11 Júl 2015, 17:26 • 2 min
Popredný veliteľ Islamského štátu zahynul pri americkom nálete

KÁBUL - Popredný veliteľ extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) v Afganistane prišiel o život pri americkom nálete vo východoafganskej provincii Nangarhár.

slovakia

left justify in out

Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na informácie afganskej tajnej služby.

 

Zabitého militanta identifikovali ako Háfiza Saída, ktorého Islamský štát začiatkom tohto roku vymenoval za svojho veliteľa pre oblasť Pakistanu a Afganistanu.

 

Takzvaný guvernér provincie IS s názvom Chorásán, čo je historické pomenovanie stredoázijského regiónu používané džihádistami, zahynul spolu s ďalšími zhruba 30 militantmi.

 

K náletu, podniknutému na základe informácií afganských tajných služieb, došlo v noci nadnes v okrese Ačín neďaleko hraníc s Pakistanom. Americká armáda potvrdila, že v oblasti uskutočnila letecký útok, ale neuviedla nijaké ďalšie podrobnosti.

 

Pakistanský občan Saíd je v poradí štvrtým vysokopostaveným členom IS, ktorý zahynul pri amerických náletoch v Nangarháre za posledný týždeň.

 

V Afganistane, tradičnej bašte Talibanu, sa k džihádistickej skupine IS hlási čoraz viac militantov, čo z nich robí terč smrtiacich útokov amerických bezpilotných lietadiel. Taliban stále zostáva výrazne dominantným militantným hnutím v Afganistane, ale IS už operuje v najmenej troch z 34 afganských provincii vrátane Nangarháru.

 

Na strane IS bojujú v Afganistane rozčarovaní bývalí členovia Talibanu aj zahraniční bojovníci.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies