Poprední politici reagujú na prezidentovu správu o stave republiky!

NETKY.SK • 14 Jún 2017, 16:35 • 2 min
Poprední politici reagujú na prezidentovu správu o stave republiky!

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska dnes predniesol Správu o stave republiky. Uviedol v nej, že najbúrlivejšie diskutovanou témou v spoločnosti bola korupcia vo vrcholovej politike. Venoval sa rôznym témam ako korupcia, extrémizmus, ekonomika krajiny, smerovanie SR.

slovakia

left justify in out

Predseda vlády SR Robert Fico oceňuje, že prezident Andrej Kiska vyzdvihol dobré ekonomické výsledky krajiny. Fico rovnako víta, že v hlave štátu našiel spojenca v iniciatíve dostať Slovensko do jadra EÚ. Predseda vlády tiež zdôraznil, že boj proti extrémizmu a korupcii je dlhodobou výzvou pre vládu SR, o čom svedčí celý rad aktivít a prijatých konkrétnych opatrení. 

Predseda parlamentu Andrej Danko sa vyjadril, že si hlboko váži slová prezidenta Andreja Kisku, ktoré dnes odzneli v NR SR. „Mal veľa posolstiev. Z veľa vecí sa dá čerpať,“ konštatoval Danko. Za zásadný odkaz prejavu považuje, aby fašizmus nebol v laviciach parlamentu. „Nemyslím si, že vytrhávaním vecí z kontextu spoločnosti pomôžete bojom s tými, o ktorých hovoril aj prezident, a to sú fašistické strany. Každý, vrátane politikov a médií si musíme uvedomiť, či neprispievame šíreniu zla. Nepodsúvajme, že to dnes v prejave prezidenta bolo o jednej téme,“ povedal médiám Danko. Na otázku na odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka šéf NR SR uviedol, že ministri sú určovaní koaličnými dohodami a sú odvolávaní rozhodnutiami lídrov strán. „Každý líder zodpovedá za svojho nominanta. U každého z ministrov sú aj pozitívne výsledky práce,“ uviedol Danko. 

 

Podľa ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej bola Správa o stave republiky prezidenta Andreja Kisku tak ako po iné roky konzistentná. "Vyjadril názor na stav republiky. Samozrejme, teší nás dobrá ekonomická správa, ktorá je jasným odkazom," povedala dnes pre médiá. Ako ďalej uviedla, všetci musia s prezidentom súhlasiť v súvislosti s upozorneniami na hrozbu extrémizmu. V súvislosti s problémom korupcie každý minister má podľa Matečnej nástroje, aby s ňou mohol bojovať. "Robíme všetko pre to, aby sme jej zabránili," dodala.

 

Poslanec Mostu-Híd František Šebej považuje prejav prezidenta Andreja Kisku za vyvážený. Kiskov prejav sa mu páčil. „Pomenoval kľúčové veci, ako je napríklad členstvo v EÚ. Páči sa mi, že pomenoval aj úlohu médií, aby boli hrádzou proti dezinformáciám a propagande. Páčilo sa mi, že videl aj pozitívne veci,“ povedal Šebej. Korupcia podľa Šebeja nie je len vlastnosť dvoch či troch politikov, ale je vlastnosť kultúry spoločnosti. Korupcia je podľa neho na súdoch i v zdravotníctve. „Korupcia sa dá riešiť zákonmi, o čo sa snaží Lucia Žitňanská. Dá sa to vyriešiť postupnou zmenou v spoločnosti. Je to choroba spoločnosti, nie vládnucej špičky. Tá môže byť do toho namočená, ale nielen ona,“ zdôraznil Šebej s tým, že s Kiskom sa zhoduje v tom, že Robert Kaliňák by mal odstúpiť a urobiť tak politické gesto.

 

Mariánovi Kotlebovi sa prezidentov prejav nepáčil a to hneď z viacerých dôvodov. Prezident Kiska v prejave podľa predsedu Ľudovej strany Naše Slovensko Kotlebu ukázal, že nie je slovenským prezidentom. Ako povedal Kotleba novinárom, keď Kiska hovoril o extrémistoch, zrejme myslel na seba, lebo nevie, na koho iného tým mohol myslieť. „Spomenul našu stranu. Čakali sme to. Človek, ktorý si na hraniciach podáva ruku s predstaviteľom fašistického režimu Ukrajiny a ktorý nemá ani toľko hrdosti v sebe, aby svoj kecpult označil štátnym znakom, je ťažko predstaviteľné,“ vyhlásil Kotleba.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona