Popredného kurdského právnika zastrelili v Diyarbakire

NETKY.SK • 28 November 2015, 16:58 • 2 min
Popredného kurdského právnika zastrelili v Diyarbakire

DIYARBAKIR - Prominentného tureckého právnika zasadzujúceho sa za práva Kurdov Tahira Elčiho zastrelil dnes neznámy útočník.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom agentúry Reuters a DPA s odvolaním sa na vyhlásenia tureckých úradov.

 

Turecký minister vnútra Efkan Ala uviedol, že k streľbe došlo v meste Diyarbakir na juhovýchode Turecka, a to počas potýčok tureckých bezpečnostných zložiek s členmi zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK). Podľa slov ministra pri incidente utrpeli zranenia aj dvaja príslušníci polície. Ala už nariadil vo veci vyšetrovanie, kto však právnika usmrtil, zatiaľ zrejmé nie je.

 

Tahir Elči bol hlavou diyarbakirskej advokátskej komory. Turecká agentúra DHA uviedla, že ho zastrelili vo chvíli, keď spolu so skupinou právnikov poskytoval vyjadrenia pre médiá. Na televíznych záberoch, ktoré ho zachytávajú tesne pred smrťou, Elči kompetentných vyzýva na mier v regióne. "Požadujeme, aby vojna, boj, zbrane a vojenské operácie zostali mimo tejto oblasti," povedal.

 

Kurdské mesto Diyarbakir je častým dejiskom zrážok medzi políciou a stúpencami zakázanej PKK.

 

Tamojšia advokátska komora na margo incidentu uviedla, že Elči sa evidentne stal obeťou atentátu. DPA dodala, že právnik bol dočasne zatknutý už v októbri, a to v súvislosti s obvinením z propagandy po tom, ako počas svojho vystúpenia v televízii uviedol, že PKK nie je teroristická organizácia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies