Popravu mužov odsúdených za znásilnenie v autobuse v Naí Dillí odložili, odvolali sa

NETKY.SK • 14 Júl 2014, 17:16 • 2 min
Popravu mužov odsúdených za znásilnenie v autobuse v Naí Dillí odložili, odvolali sa

NAÍ DILLÍ - Indický vrchný súd dnes pozastavil popravu dvoch mužov odsúdených na smrť za vraždu mladej ženy, ktorú hromadne znásilnili a mučili v decembri 2012 vo večernom autobuse v Naí Dillí.

slovakia

left justify in out

Poprava bola odložená, kým súd rozhodne o odvolaní odsúdených, povedal ich právnik. 
     

Uvedený prípad vyvolal celoštátne rozhorčenie. Telovýchovný inštruktor Vinaj Šarma a čistič autobusov Akšaj Kumar Singh zaň boli vlani odsúdení spoločne s dvoma ďalšími mužmi. 
     

Ich obhajca A.P. Singh agentúre Reuters povedal, že "polícia a obžaloba ich do daného prípadu zaplietli nesprávne" a on chce dosiahnuť ich oslobodenie. 
     

V marci Najvyšší súd pozastavil popravu zvyšných dvoch odsúdených v prípade, predavača ovocia Pavana Guptu a nezamestnaného Mukeša Singha, ktorí sa tiež voči rozsudku odvolali.
     

Podľa agentúry Reuters nie je nič nezvyčajného, keď sa prípady v Indii vlečú celé roky, kým sa odsúdení odvolávajú.
     

Ich obeť študovala a pri práci pracovala v call-centre. Stala sa symbolom každodenného nebezpečenstva, ktorému čelia ženy v Indii, kde je hlásené znásilnenie v priemere každých 21 minút a časté sú tiež útoky kyselinou a sexuálne zneužívanie.
     

Počas procesu, ktorý trval sedem mesiacov, sa piaty obvinený v cele obesil. Šiesty z páchateľov nemal v čase znásilnenia ešte 18 rokov a dostal miernejší, trojročný trest väzenia. To je maximum zo zákona o mladistvých previnilcoch.
     

Ministerka pre ženy a deti Maneka Gándhíová v nedeľu povedala reportérom, že mladiství obvinení zo zločinov ako je znásilnenie a smrť by mali byť súdení rovnako ako dospelí páchatelia. Indická vláda po búrlivom proteste verejnosti sprísnila trestné postihy za sexuálne zločiny, ale odmietla sprísniť zákon vzťahujúci sa na mladistvých páchateľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies