Popravili vojnového zločinca Muhammada Kamarúzzamána

NETKY.SK • 12 Apríl 2015, 13:18 • 2 min
Popravili vojnového zločinca Muhammada Kamarúzzamána

DHÁKA - Bangladéšske justičné orgány popravili v noci nadnes Muhammada Kamarúzzamána, predstaviteľa islamistickej radikálnej politickej skupiny Džamáate islámí, ktorý bol odsúdený na trest smrti za zločiny proti ľudskosti spáchané v roku 1971 počas vojny za nezávislosť krajiny od Pakistanu.

slovakia

left justify in out

Kamarúzzamána popravili obesením v ústrednej väznici v hlavnom meste Dháka. Jeho telo pochovali dnes skoro ráno miestneho času za prísnych bezpečnostných opatrení. Do ulíc vyšli tisíce obyvateľov, oslavujúc jeho smrť, bezpečnostné sily zvýšili ostražitosť ohľadom možného podnecovania potýčok jeho stúpencami.

 

Vojnový tribunál uznal Kamarúzzamána za vinného v piatich zo siedmich bodoch obžaloby vrátane vraždy a mučenia neozbrojených civilistov, píše webový server stanice BBC. Kamarúzzamán stál na čele militantnej skupiny, ktorá v uvedenom roku spolupracovala s pakistanskou armádou v strednej časti Bangladéša.

 

Bangladéš obviňuje pakistanských vojakov a ich kolaborantov zo zabitia troch miliónov ľudí počas predmetnej deväťmesačnej vojny. Približne 200.000 žien bolo znásilnených a zhruba desať miliónov ľudí utieklo do Indie. OSN neodporučila vykonať popravu, keďže súdny proces nespĺňal medzinárodné kritériá.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies