Popravili vodcu a členov sekty, ktorá stála za útokom sarínom v tokijskom metre

NETKY.SK • 6 Júl 2018, 09:18 • 2 min
Popravili vodcu a členov sekty, ktorá stála za útokom sarínom v tokijskom metre

TOKIO - V Japonsku popravili vodcu a šiestich členov sekty, ktorá má na svedomí útok nervovým plynom v tokijskom metre z roku 1995. Informovalo o tom ministerstvo spravodlivosti. Podľa jeho údajov 63-ročného vodcu sekty Šóka Asaharu a ďalších šesť osôb v piatok popravili obesením.

slovakia

left justify in out

Pri útoku nervovým plynom sarín, ktorý počas druhej svetovej vojny vyvinuli a používali nacisti pri výrobe chemických zbraní, zahynulo 13 ľudí a vyše 6000 ďalších utrpelo zranenia. Útok vykonali členovia sekty Najvyššej pravdy (Óm šinrikjó) 20. marca 1995 v niekoľkých preplnených vozňoch metra v čase rannej špičky. Trinástich členov sekty vrátane jej vodcu Asaharu odsúdili 27. februára 2004 po sedem rokov trvajúcom procese na trest smrti. Okrem veľkého útoku mali členovia sekty na svedomí aj ďalšie zločiny.

Sektu založil takmer slepý Asahara v roku 1984, keď učenie budhizmu a hinduizmu pospájal s apokalyptickými víziami. Sekta mala 10-tisíc prívržencov nielen v Japonsku, ale aj v zahraničí. Patrili medzi nich aj absolventi prestížnych univerzít. V roku 2000 sa sekta premenovala na Alef a zriekla sa násilných činov, no stále je pod dohľadom polície.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies