Popravili troch osnovateľov nožového útoku v čínskom meste Kchun-ming

NETKY.SK • 24 Marec 2015, 09:46 • 2 min
Popravili troch osnovateľov nožového útoku v čínskom meste Kchun-ming

PEKING - Justičné orgány v juhozápadnej Číne popravili dnes trojicu mužov, odsúdených za zosnovanie teroristického útoku, pri ktorom vlani v marci piati útočníci zmasakrovali nožmi pred železničnou stanicou v meste Kchun-ming 31 ľudí. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Trest bol vykonaný potom, ako najvyšší súd potvrdil rozsudky ohľadom vraždy a prevádzkovania teroristickej organizácie. Odsúdencov - Iskandara Eheta, Turguna Tohtunyaza a Hasayna Muhammada - zatkli dva dni pred útokom z 1. marca 2014, pri pokuse o útek z Číny.

 

Pri krvavom incidente utrpelo zranenie ďalších 141 osôb. Štyroch útočníkov polícia zastrelila na mieste činu, piateho - tehotnú ženu - zadržali a neskôr odsúdili na doživotie. Tento násilný čin otriasol celou krajinou. Peking obvinil z eskalácie násilia ujgurských moslimských separatistov.

 

Kritici tvrdia, že za napätou situáciou medzi ujgurskou menšinou a väčšinovou čínskou etnickou skupinou Chan je priveľmi prísna ústredná vládna moc a popieranie práv, čo doháňa Ujgurov k extrémizmu. Násilie sa vlani dostalo z ich provincie Sin-ťiang aj do ostatných častí Číny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies