Popradskí leteckí záchranári zachraňovali troch maďarských turistov

NETKY.SK • 18 Jún 2016, 13:37 • 2 min
Popradskí leteckí záchranári zachraňovali troch maďarských turistov

POPRAD - Popradskí leteckí záchranári v piatok podvečer leteli do Vysokých Tatier na pomoc trom maďarským turistom, ktorí sa počas túry pošmykli na snehovom poli pod Prielomom vo Veľkej Studenej doline.

slovakia

left justify in out

„Jeden z nich utrpel zlomeninu predkolenia, u ženy bolo podozrenie na poranenie brucha a tretí zranený pacient utrpel poranenie dolnej končatiny, mal vykĺbené rameno a tržnú ranu na hlave,“ informovala Zuzana Hopjaková, PR manažérka a hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR – Transport Europe.


Kvôli silnému nárazovému vetru však vrtuľník s posádkou nemohol bezodkladne vzlietnuť. Pomôcť sa im tak vybralo pätnásť horských záchranárov v dvoch skupinách pozemne, na mieste im poskytli primárne ošetrenie a postupne ich preniesli k Zbojníckej chate. „Medzitým sa vietor ustálil a vrtuľník mohol zraneným letieť na pomoc. Lekárku leteckých záchranárov pilot vrtuľníka vysadil v Starom Smokovci, aby pri Zbojníckej chate, vzhľadom na premenlivé počasie, mohol na palubu zobrať všetkých troch zranených pacientov naraz. Po pristátí v Starom Smokovci poskytla lekárka leteckých záchranárov pacientom ďalšie potrebné ošetrenie,“ opísala situáciu Hopjaková. Na heliporte v Starom Smokovci boli zranení turisti odovzdaní privolaným posádkam Rýchlej zdravotnej pomoci a prevezení na centrálny príjem do popradskej nemocnice.


„Upozorňujeme všetkých návštevníkov, že vo vysokohorskom prostredí na turistických chodníkov vedúcich cez sedlá a na tatranské štíty sa nachádzajú snehové polia. Prechádzanie ich bez patričnej výstroje a výzbroje je značne riskantné,“ varujú horskí záchranári na svojej internetovej stránke.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies