Popradská nemocnica začala s prevratným liečením rakoviny

NETKY.SK • 15 Október 2013, 14:46 • 2 min
Popradská nemocnica začala s prevratným liečením rakoviny

POPRAD - Oddelenie diagnostickej a intervenčnej rádiológie popradskej nemocnice začalo koncom septembra ako prvé na Slovensku poskytovať nový progresívny terapeutický výkon - "vypálenie“ metastáz v telách stavcov a následne ich vyplnenie kostným cementom. Tento úkon sa nazýva rádiofrekvenčná ablácia metastáz tiel stavcov alebo kostí.

slovakia

left justify in out

"Máme pacientov s metastázami do tiel stavcov a kostí, ktorí trpia neo procesom. Vidíme v tom veľký efekt - pomôcť pacientom v ich trápení, aj keď je to paliácia, odbremeníme ich od bolestí. Som toho názoru, že čím viac možností ako pomôcť onkologickým pacientom, tým lepšie,“ uviedol primár oddelenia diagnostickej a intervenčnej rádiológie Ľudovít Chalányi.

Zákrok je podľa primára bežný vo vyspelej Európe, preto podľa neho nie je dôvod, prečo nepomôcť aj našim pacientom. V septembri absolvoval terapiu prvý pacient, na budúci týždeň je naplánovaný ďalší. "Cieľom zavádzania tohto nového výkonu je zlepšenie stavu onkologického pacienta, znížiť alebo odstrániť bolesti a postaviť ho na nohy, aby mohol bojovať so základným ochorením ďalej,“ dodal Chalányi. Hľadať možnosti pre pacientov sa lekári rozhodli aj po tom, čo sa v posledných rokoch objavuje čoraz viac mladých onkologických pacientov, ktorým by táto paliatívna terapia mohla napomôcť pri ďalšej liečbe. Oddelenie diagnostickej a intervenčnej rádiológie Nemocnice Poprad plánuje aj v tejto oblasti spolupracovať s onkologickými pracoviskami nielen v Poprade, ale aj v Spišskej Novej Vsi, Levoči, Rožňave, Liptovskom Mikuláši či Starej Ľubovni. 

Oddelenie sa rozhodlo aj pre obnovenie niektorých diagnostických a terapeutických výkonov na cievach, najmä pre potreby cievnych chirurgov a angiológov. Ide najmä o digitálnu subtrakčnú angiografiu dolných končatín, perkutánnu transluminálnu angioplastiku, dilatáciu a stenting ciev panvy a dolných končatín, či mechanickú trombektómiu ciev dolných končatín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona