Poprad vyhlásil tretí stupeň povodňovej aktivity

NETKY.SK • 21 Máj 2015, 09:28 • 2 min
Poprad vyhlásil tretí stupeň povodňovej aktivity

POPRAD – V Poprade vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity. Stála služba mestskej polície v Poprade dostala v stredu večer 20. mája hlásenia od občanov, že v Strážach pod Tatrami je zaplavená Kukučínova ulica a pivnice rodinných domov. Primátor Popradu Jozef Švagerko vyhlásil o 21:00 tretí stupeň povodňovej aktivity pre územie mesta Poprad a zároveň vydal príkaz na vykonanie záchranných prác.

slovakia

left justify in out

V stredu o 22:00 už bola zaplavená aj cesta na Rastislavovej a Suchoňovej ulici v Poprade na sídlisku Juh III. V Strážach pod Tatrami sa vylial Hozelecký potok a voda zaliala futbalové ihrisko. „V noci o 2:00 sa situácia na Kukučínovej ulici stabilizovala, voda tečie v cestnej kanalizácii, hladina Hozeleckého potoka je už pod brehovou čiarou,“ informoval hovorca mesta Poprad Marián Galajda. Na sídlisku Juh III voda plynule odteká do miestnej kanalizácie.

 

V Strážach pod Tatrami v úseku Strážske námestie a Kukučínova ulica je poškodený chodník v dĺžke približne 20 metrov, poškodená je aj cestná kanalizácia vedľa komunikácie na Kukučínovej ulici. Mesto tak v rámci opatrení uzavrelo prístupovú cestu do časti Stráže pod Tatrami a dopravu reguluje polícia. Hasiči naďalej pracujú na odstraňovaní prekážok, ktoré bránili v odtekaní vody. „Vytvorili sme tiež hrádze z vriec s pieskom v kritických úsekoch na Kukučínovej ulici, ktoré slúžili na usmernenie toku vody a ochranu rodinných domov. Hasiči čerpali vodu zo zaplavených priestorov rodinných domov, odstraňovali hrubé nánosy z miestnej komunikácie, z kanalizačných poklopov na Rastislavovej, Suchoňovej ulici a Velickom námestí,“ uviedol Galajda. Mesto Poprad navrhlo Správe a údržbe ciest Prešovského samosprávneho kraja (PSK), aby preverila stabilitu a kvalitu vozovky na konci Kukučínovej ulice, na ktorej sa poškodila kanalizácia aj chodník. Situáciu na vodných tokoch a kritických úsekoch naďalej monitorujú.

 

Na záchranných prácach sa zúčastnila štátna polícia, Mestská polícia mesta Poprad, Hasičský a záchranný zbor mesta Poprad, záchranná jednotka civilnej ochrany mesta Poprad, Správa mestských komunikácií mesta Poprad, Dobrovoľný hasičský zbor Poprad Stráže a Správa a údržba ciest PSK – stredisko Poprad.

 

SHMÚ varuje pred ďalšími búrkami

Podobné búrky, aké sa prehnali Popradským a Kežmarským okresom v stredu večer, možno očakávať aj dnes. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na dnešný deň pre spomínané okresy výstrahu 1. stupňa pred búrkami v čase od 11:00 do 21:00. To by mohlo skomplikovať prácu aj miestnym hasičom, ktorí stále odstraňujú škody po stredajšej búrke. Ako agentúru SITA informoval krajský operačný dôstojník Hasičského a záchranného zboru v Prešove, aktuálne odčerpávajú vodu z pivníc rodinných domov.

 

Podľa SHMÚ sa v okrese Poprad a Kežmarok očakávajú búrky, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. S búrkami môžu byť spojené i krátkodobé, no intenzívne lejaky. Úhrny zrážok pri nich môžu dosiahnuť 20 až 40 mm a nárazy vetra môžu dosiahnuť rýchlosť 17 až 25 m/s. Hoci je podľa SHMÚ intenzita sprievodných javov v danej ročnej dobe a oblasti bežná, môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. „Pri spomínaných búrkach je možný výrazný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov, ako je stekanie vody zo svahov, stekanie bahna, zatápanie pivníc, podchodov či podjazdov,“ varuje SHMÚ.

 

Podľa operačného dôstojníka HaZZ v Prešove zasahovali hasiči v stredu večer 20. mája v daných okresoch pri uvoľňovaní kanalizačných vpustí, čerpaní vody z pivníc rodinných domov a odstraňovaní popadaných stromov. Zaplavené suterény rodinných domov boli v meste Svit a v obci Gánovce pri Poprade. Po prietrži bola rovnaká situácia aj v obci Hranovnica (okres Poprad), upchatú kanalizáciu hlásila obec Veľká Lomnica (okres Kežmarok). Pre Kežmarok platila do dnešného rána aj výstraha 2. stupňa pred prívalovými povodňami. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies