Popoludní trvá vo všetkých pohoriach mierne lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 6 Február 2017, 09:11 • 2 min
Popoludní trvá vo všetkých pohoriach mierne lavínové nebezpečenstvo

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vo vysokohorskom teréne všetkých slovenských pohorí trvá v popoludňajších hodinách mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Nízkych Tatrách a Veľkej Fatre je z rána len malá hrozba uvoľnenia lavín, prvý stupeň. TASR o tom informoval Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

slovakia

left justify in out

"Počas poslednej periódy sneženia pripadlo v priemere 15 až 30 centimetrov nového snehu. Uložený je nerovnomerne vo forme snehových dosiek a vankúšov, ktoré sú vplyvom oteplenia menej stabilné," upozornil s tým, že na svahoch sa pri oteplení v priebehu dňa môžu vyskytnúť spontánne lavíny z vlhkého až mokrého snehu.

 

Dnes ráno bolo na horách prevažne polooblačno a v podhorí hmlisto. Teplota vzduchu sa pohybovala od mínus siedmich stupňov Celzia po nulu. Na hrebeňoch fúkal slabý premenlivý vietor s rýchlosťou do päť m/s.

 

"Snehová pokrývka je tvorená novým snehom, pod ktorým je vrstva staršieho tvrdého, miestami až zľadovateného snehu," doplnil Sedlák. Vo výškach nad 2000 metrov je povrch snehu prachový, v nižších polohách je vplyvom oteplenia mokrý, z rána primrznutý. V tienistých svahoch vysokých polôh je slabo zviazaný. Na hrebeňoch môže byť sfúkaný až na podkladovú vrstvu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona