Popoludní stúpne lavínové nebezpečenstvo na 2. stupeň

NETKY.SK • 21 Február 2015, 11:59 • 2 min
Popoludní stúpne lavínové nebezpečenstvo na 2. stupeň

BRATISLAVA - Vo všetkých pohoriach na Slovensku je v dopoludňajších hodinách malé lavínové nebezpečenstvo.

slovakia

left justify in out

Popoludní však stúpne na mierne, čo predstavuje 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je všeobecne dobre spevnená a stabilná. Uvoľnenie lavín je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení na ojedinelých plochách vo veľmi strmom, extrémnom teréne. Informovalo o tom Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.


Počas dňa sa pri oteplení môžu uvoľňovať spontánne splazy a malé lavíny z vlhkého snehu. Veľké spontánne lavíny sa nepredpokladajú. Hlavne v juhovýchodných a východných žľaboch sa môžu nachádzať ešte stále nebezpečné snehové vankúše z previateho snehu z predchádzajúcej periody sneženia s výškou aj viac ako pol metra hlavne v Západných a Vysokých Tatrách.


Dnes ráno bolo na horách polooblačno. V porovnaní s piatkom 20. februára sa mierne ochladilo, najchladnejšie bolo dnes ráno na Chopku, -10°C. Na hrebeňoch fúkal prudký vietor juhozápadných smerov s rýchlosťou do 65 kilometra za hodinu. Za posledných 24 hodín nový sneh nepripadol. Na mnohých miestach sa na svahoch nachádzajú nebezpečné snehové dosky a vankúše. Striedanie nočných záporných teplôt vzduchu a denných kladných stabilizovalo snehovú pokrývku, ktorá najmä na hrebeňoch má formu ľadu počas celého dňa. Snehová pokrývka však môže okolo poludnia oťažievať, sneh najmä na južných orientáciách môže mať známky odmäku v celom výškovom profile Fatier. Stále však platí, že povrch snehovej pokrývky je z rána zmrznutý, na severných svahoch s kôrou rôznych kvalít, pod ktorou sa môžu nachádzať nestabilné formy snehu typické pre tienisté severné svahy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies