Popol Gabriela Garcíu Márqueza sa vráti do rodnej krajiny

NETKY.SK • 12 August 2015, 08:54 • 2 min
Popol Gabriela Garcíu Márqueza sa vráti do rodnej krajiny

CARTAGENA DE INDIAS - Spopolnené pozostatky laureáta Nobelovej ceny za literatúru Gabriela Garcíu Márqueza sa vrátia do jeho rodnej Kolumbie. Od decembra ich vystavia v meste Cartagena de Indias ležiacom na severnom pobreží krajiny pri Karibskom mori, kde spisovateľ s literárnou tvorbou začínal, informovala tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Guvernér kolumbijského štátu Bolívar Juan Carlos Gossaín oznámil, že úrady dosiahli dohodu s rodinou Garcíu Márqueza o stálom vystavení jeho spopolnených pozostatkov v krížovej chodbe z koloniálnej éry v historickom centre prístavného mesta Cartagena.


García Márquez zomrel 17. apríla 2014 v hlavnom meste Mexika. Aj keď sú jeho knihy ako Sto rokov samoty plné spomienok na to, ako vyrastal v Kolumbii, mnohí sa domnievali, že jeho popol zostane v Mexiku, ktoré sa stalo jeho adoptívnou domovinou. Žil tam po desaťročia a krajina mu vlani po jeho úmrtí vo veku 87 rokov usporiadala štátny pohreb. Jeho kolumbijských priateľov však rozhodnutie o návrate autorovho popola do vlasti potešilo.


Gabriel García Márquez sa narodil v dedine pri Karibskom mori, kde pestovali banány. Do Cartageny prišiel v roku 1948 a takmer ihneď získal prácu ako novinár v miestnom denníku El Universal, hoci pokračoval v štúdiu práva. Jeho román Láska v čase cholery sa odohráva v tomto meste obohnanom múrmi, kde jeho rodina ešte stále udržiava dom na pobreží mora rovnako ako nadáciu, ktorú autor založil na výchovu latinskoamerických žurnalistov.


"Tieto prvé roky v Cartagene boli vynikajúcim momentom v živote mladého spisovateľa. Cartagena sa nachádza v centre rozľahlého karibského regiónu, ktorý bol taký spätý s jeho životom, jeho skúsenosťami a jeho prácou," povedal pre agentúru AP kolumbijský spisovateľ a dlhoročný dôverník Garcíu Márqueza, Plinio Apuleyo Mendoza.


Budova, v ktorej budú vystavené spisovateľove pozostatky, patrí Cartagenskej univerzite. Podľa Gossaina ich bude dopĺňať autorova busta, ktorú vytvorila jeho priateľka, britská umelkyňa Kate Murray.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies