Popocatepetl znova chrlí žeravé kamene a popol

NETKY.SK • 4 November 2017, 08:27 • 2 min
Popocatepetl znova chrlí žeravé kamene a popol

MEXIKO - Mexická sopka Popocatepetl znova chrlí do vzduchu rozžeravený materiál, plyn a popol, oznámili v piatok miestneho času tamojšie úrady.

slovakia

left justify in out

"Popocatepetl vstúpil do fázy nepretržitých výbuchov..., ktoré vyvrhujú žeravý materiál do výšky najmenej 500 metrov," informoval riaditeľ mexického Národného centra pre prevenciu živelných pohrôm (Cenapred) Carlos Valdes.

 

Zo sopky podľa Cenapred vychádzajú aj para, plyny a menšie množstvo popola. Úrady však nepovažujú aktuálne za potrebné zvyšovať stupeň výstrahy, informuje v správe agentúra DPA.

 

Sopka vysoká 5426 metrov, známa aj ako El Popo, sa nachádza približne 60 kilometrov juhovýchodne od hlavného mesta Mexiko a patrí k najaktívnejším vulkánom severoamerickej krajiny. Jej najvážnejšia erupcia za posledné viac než tisícročie nastala v roku 2000, keď úrady z okolia evakuovali desaťtisíce ľudí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies