Poplatok za úverový účet odpadne aj pri študentskej pôžičke

NETKY.SK • 15 Máj 2013, 15:05 • 2 min
Poplatok za úverový účet odpadne aj pri študentskej pôžičke

BRATISLAVA - Poplatok za vedenie úverového účtu už zrejme nebudú musieť platiť ani študenti či učitelia, ktorí si požičali z Fondu na podporu vzdelávania. Umožní to pozmeňujúci návrh opozičného poslanca Miroslava Beblavého (SDKÚ-DS), ktorý dnes parlament schválil v rámci vládnej novely o bankách.

slovakia

left justify in out

"Ak by zákon prešiel vo verzii, ako to schválila vláda, tak by už nemohli takéto poplatky vyberať banky, ani nebankové subjekty, ale takmer jediný, kto by mal túto výnimku, by bol Fond na podporu vzdelávania," povedal pre TASR Beblavý, ktorý sa na svojej pripomienke dohodol s ministrom financií Petrom Kažimírom (Smer-SD). Poplatky za vedenie a správu úverových účtov stáli podľa poslanca študentov či učiteľov asi euro mesačne. "Minulý rok na tom fond zarobil cca 150.000 eur. O tie príde," dodal.
Ak zákon podpíše hlava štátu, poplatky by pre klientov bánk nemali platiť od 10. júna. Podľa šéfa rezortu financií Petra Kažimíra (Smer-SD) prichádza poplatok do úvahy iba v prípade, ak klient dostane pridanú hodnotu, nejakú pridanú službu. "S tou službou musí aj on sám súhlasiť, musí si ju dodatočne vyžiadať. Mohlo by ísť napríklad o výpis z úverového účtu v nejakom pravidelnom intervale," spresnil.
Novela zákona o bankách pôvodne obsahovala aj opatrenie, na základe ktorého by sa zakázalo pobočkám zahraničných bánk na Slovensku poskytovať osobitné hypotekárne úvery. Toto ustanovenie sa však nakoniec nezavedie, pozmeňovacím návrhom poslanci schválili ponechanie pôvodného stavu v zákone, čo sa týka tejto oblasti.
Fond na podporu vzdelávania vznikol 1. januára tohto roka zlúčením Študentského pôžičkového fondu a Pôžičkového fondu pre začínajúcich pedagógov. Učitelia si z neho môžu požičať prostriedky až do výšky 30.000 eur. Študentské pôžičky v novom zákone nemajú určený limit. V minulosti bol strop na študentskú pôžičku 1328 eur na akademický rok. Z nového fondu môže pôžičku získať širší okruh žiadateľov, ako doposiaľ. V minulosti si mohli z fondov požičiavať iba začínajúci učitelia, pôžičky z nového fondu sú určené aj pre učiteľov, odborných pracovníkov škôl a tiež doktorandov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies