Poplatok za rozvoj výstavby negatívne vplýva na trh

NETKY.SK • 19 Január 2017, 17:33 • 2 min
Poplatok za rozvoj výstavby negatívne vplýva na trh

BRATISLAVA - Zväz stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) považuje miestny poplatok za rozvoj, ktorý vyberajú samosprávy, za nesystémový krok. Samosprávy budú podľa stavbárov naďalej požadovať, aby investori z vlastných peňazí zaplatili poplatok za rozvoj a súčasne aj takzvané vyvolané investície. Ide napríklad o výstavbu infraštruktúry a ďalšie dodatočné náklady súvisiace so stavbou.

slovakia

left justify in out

Organizácia zamestnávateľov v stavebníctve očakáva, že dvojité zaťaženie predraží nové stavby, čo sa môže premietnuť do cien pre konečných spotrebiteľov. "Rast cien výstavby negatívne vplýva na dostupnosť bývania, mobilitu pracovnej sily, ale aj atraktivitu krajiny pre investorov a jej konkurencieschopnosť. V zákone taktiež chýba povinnosť investovať prevažnú časť poplatku do oblasti, kde sa postavila nová budova. Cieľom by bola práve úhrada vyvolaných investícií, ktoré výstavba spôsobuje," upozornil ZSPS.


Zväz zároveň navrhuje zreálniť výšku sadzby poplatku. Ak by sa zavádzal, napríklad, podľa vzoru kanadského mesta Vancouver, maximálna výška by bola 18 eur, nie súčasných 35 eur. "Miestny poplatok za rozvoj zhoršuje perspektívu slovenského stavebníctva, ktorého produkcia medziročne klesá deviaty mesiac po sebe," dodal ZSPS.


Stavebná produkcia vlani v novembri deviaty mesiac po sebe medziročne klesla. V jedenástom mesiaci minulého roka sa znížila o 11,1 % na 490,8 mil. eur a po zohľadnení sezónnych vplyvov bola o 5,6 % vyššia ako v októbri. Od januára do konca novembra výkony stavebníctva medziročne klesli v priemere o 9,8 % na 4,42 mld. eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona