Poplatky za vyňatie pôdy sú najväčším priestorom pre korupciu

NETKY.SK • 26 August 2010, 07:18 • 2 min
Poplatky za vyňatie pôdy sú najväčším priestorom pre korupciu

Poplatky za vyňatie pôdy sú najväčším priestorom pre korupciu

slovakia

left justify in out

Poplatky za vyňatie pôdy z poľnohospodárskeho pôdneho fondu (PPF) pre 1. až 4. skupinu bonity pôdy sú podľa ministra pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja SR Zsolta Simona (Most-Híd) "najväčším zdrojom, najväčším priestorom pre korupciu a klientelizmus".
Predošlá vláda podľa jeho informácií naplánovala na poplatkoch za záber PPF vybrať za rok 2009 približne 5,1 milióna eur, pričom sa vybralo za minulý rok 565.000 eur. "Na rok 2010 bol naplánovaný výber 5,3 milióna eur, ale za prvý polrok tohto roku sa vybralo 499.000 eur. Je teda evidentné, že poplatky sa nevyberú v tej výške, v akej ich naplánovala predchádzajúca vláda," uviedol na dnešnej tlačovej besede Simon.
Odvody za trvalé alebo dočasné odňatie poľnohospodárskej pôdy z PPF by sa mali znížiť od 15. septembra tohto roka na 0,1 eura/m2. Vyplýva to z návrhu novelizácie nariadenia vlády, ktoré vypracovalo Ministerstvo pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja (MPŽPRR) SR a v najbližšom období by mala prerokovať vláda.
Pôdohospodársky rezort v dôvodovej správe k nariadeniu konštatoval, že nový návrh nariadenia vlády síce nezakladá nároky na štátny rozpočet, ale bude mať naň negatívny dôsledok pre výpadok príjmov kapitoly MPŽPRR SR, ktoré sú z týchto odvodov v roku 2010 rozpočtované na úrovni 5,33 milióna eur.
Doteraz platné nariadenie vlády zo septembra 2008 a účinné od 1. januára 2009 o odvodoch za neoprávnený záber poľnohospodárskej pôdy stanovuje pri trvalom vyňatí pôdy z PPF poplatok v štyroch skupinách bonity pôdy vo výške od 6 do 15 eur/m2. Za dočasné odňatie poľnohospodárskej pôdy v 1. až 4. skupine bonity pôdy ustanovuje nariadenie jednotnú sadzbu na úrovni 1 eur/m2.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies