Poplatky za tzv. časenky problém podľa Zelníka neriešia

NETKY.SK • 15 Október 2016, 14:15 • 2 min
Poplatky za tzv. časenky problém podľa Zelníka neriešia

BRATISLAVA - V otázke zavedenie poplatkov za objednanie sa na konkrétny čas na vyšetrenie u lekára treba liečiť príčinu, a nie následok, tvrdí predseda Výboru NR SR pre zdravotníctvo Štefan Zelník (SNS). Pýta sa, na čo sú poplatky, pokiaľ sa nezabezpečí väčší počet odborných lekárov.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej Zelník upozornil v dnešnej diskusii Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) - Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko, vždy bude záujem u obyvateľstva dostať sa do odbornej ambulancie skôr. No súčasný stav nabáda k úplatkom, tzv. protislužbám. Zelník si myslí, že v poplatkoch v zdravotníctve treba urobiť poriadok, a to tak, aby sa neobmedzil prístup k odborným lekárom pre tých, čo majú hlboko do vrecka. Podpredseda Výboru NR SR pre zdravotníctvo Alan Suchánek (OĽaNO) by poplatok za prednostné vyšetrenie u lekára, objednanie na určitý čas podporil "po určitej diskusii a určite regulovaný". Suchánek označil tému poplatkov za výkony v zdravotníctve za komplikovanú. Poplatky môžu byť rôzne a treba v ich systéme urobiť poriadok, tvrdí.


Solidarita v systéme zdravotníctva musí byť, zhodol sa so Suchánek so Zelníkom. Podľa Suchánka však nemôže byť celkom bezbrehá. Nepovažuje za správny prístup ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nom. Smer-SD), ktorý plánuje získať viac peňazí od ekonomicky aktívnych občanov, teda od najšikovnejších a najaktívnejších ľudí. Zisk, ktorý minister očakáva vo výške 50 - 70 miliónov eur a plánuje ho použiť na rekonštrukciu nemocníc a nákup nových prístrojov, sa v takom prípade "dá ozaj nazvať ako zdanenie tých najúspešnejších, najschopnejších, aby sanovali to, čo štát zanedbal", zdôraznil Suchánek. Štefan Zelník upozornil na veľký technický, ale aj personálny dlh v zdravotníctve. Donekonečna sa v tejto oblasti nedá šetriť, dodal s tým, že zdravotníctvo potrebuje dlhodobé plánovanie, aby bolo jasné, čo bude aj o desať rokov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona