Poplatky za registráciu áut sa od februára zmenia

NETKY.SK • 31 Január 2017, 15:28 • 2 min
Poplatky za registráciu áut sa od februára zmenia

BRATISLAVA - Od 1. februára sa na dopravných inšpektorátoch zmenia poplatky za registráciu vozidiel. Samotné prihlasovanie ostáva rovnaké, podľa Ministerstva financií SR (MF) sa zmena dotkne výpočtu registračného poplatku. Po novom sa jeho výška bude odvíjať nielen od výkonu, ale aj od veku vozidla.

slovakia

left justify in out

"Majitelia vozidiel sa však nemusia obávať, lebo pre takmer 70 percent z nich nedôjde k žiadnej zmene a 16 percent sa môže tešiť dokonca na nižšie poplatky. Pre najnižšiu výkonnostnú kategóriu do 80 kW bez ohľadu na to, či ide o nové, jazdené, alebo dovezené vozidlo zostáva poplatok rovnaký, a to 33 eur,“ uviedol rezort financií.

 

Rovnakú sumu budú platiť majitelia starších vozidiel s nízkou zostatkovou hodnotou vyjadrenou vzorcom, ktorý je uvedený v zákone. Jediný, komu sa poplatok môže zvýšiť, sú majitelia luxusných a výkonných vozidiel. Pri predaji v poradí druhému a ďalšiemu majiteľovi sa poplatok tiež vo väčšine prípadov zvýši. Celkovo však podľa MF túto zmenu pocíti 16 percent majiteľov áut.


Podľa informácií Ministerstva vnútra SR (MV) sú všetky systémy pripravené a otestované. Od stredy by tak mali nabehnúť v eKolkovom systéme, agendovom systéme MV, na kioskoch, mobilnej aplikácii a module správy poplatkov nové sadzby registračného poplatku.


Ako ďalej rezort financií uviedol, pre vozidlá s alternatívnym pohonom, či už ide o hybridný pohon, CNG, LNG alebo vodík, sa poplatok vypočítaný podľa vzorca zníži o polovicu. Elektromobily platia už aj v súčasnosti najnižšiu sumu poplatku, teda 33 eur. MF zároveň skonštatovalo, že zavedenie registračného poplatku v roku 2012 nemalo žiaden vplyv na zníženie počtu registrácií vozidiel v nasledujúcich rokoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies