Poplatky za návštevu pohotovostí vzrastú. Lekárom hrozí za nepovolené vyberanie úhrad pokuta

NETKY.SK • 24 Júl 2017, 12:11 • 2 min
Poplatky za návštevu pohotovostí vzrastú. Lekárom hrozí za nepovolené vyberanie úhrad pokuta

BRATISLAVA – Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) chce doladiť pravidlá pri vyberaní poplatkov. Za tie nepovolené hrozí vysokými sankciami, tvrdí, že nemieni rešpektovať vyberanie úhrad za služby, ktoré sú plne hradené z verejného zdravotného poistenia.

slovakia

left justify in out

Poplatky za návštevu pohotovostí by mali vzrásť. Poplatok za ústavnú pohotovostnú službu bude 10 eur, pričom doteraz to bolo 1,99 eura. Oslobodení však budú tí pacienti, ktorí potrebujú neodkladnú zdravotnú starostlivosť.

 

Ako odôvodnilo ministerstvo, stanovenie tejto výšky úhrady predstavuje najmä preventívnu snahu znížiť zaťaženie urgentných príjmov a ústavných pohotovostných služieb. Na základe analýzy ministerstva zdravotníctva sa totiž zistilo, že len 12 % pacientov bolo po návšteve ústavnej pohotovostnej služby hospitalizovaných, čo indikuje využívanie ústavnej pohotovostnej služby na iný účel, ako je primárne určená.

 

Právna norma mení aj systém fungovania ambulantnej pohotovostnej služby. Pacientom má byť k dispozícii v kratšom čase ako doteraz, v súčasnosti funguje do rána. Súčasné lekárske služby prvej pomoci by mali zaniknúť najneskôr cez leto budúceho roka. Po novom má vzniknúť takzvaná pevná a doplnková sieť takejto pohotovosti.

 

V pevnej sieti by mala ambulantná pohotovosť povinne fungovať v každom okresnom meste v pracovných dňoch od 16.00 do 23.00 h, v dňoch pracovného pokoja zase v čase od 7.00 do 23.00 h. Doplnková pohotovosť bude dobrovoľná, k dispozícii môže byť v pracovných dňoch nepretržite v rozsahu najmenej dvoch hodín v čase medzi 16.00 h a 23.00 h a nepretržite v rozsahu najmenej dvoch hodín v dňoch pracovného pokoja v čase medzi 7. a 23. hodinou.

 

Ambulantné pohotovosti v minimálnej pevnej sieti sa nemusia podľa Druckera spravidla zatvoriť po 23.00 h. Môžu fungovať aj do rána, najneskôr do 7.00 h nasledujúceho dňa ráno, avšak iba v prípade, ak sa na tom organizátor dohodne so samosprávnym krajom. Drucker tvrdí, že súčasnú lekársku službu prvej pomoci využívajú pacienti po 23.00 h "len minimálne".

 

Ak organizátor nebude úplne vedieť zabezpečiť služby lekárov ambulantnej pohotovosti, zariadi to samosprávny kraj. Takýto výpadok zo strany poskytovateľa však pre neho nebude bez následkov. Zdravotné poisťovne mu za to dajú menej peňazí, keďže úplne nezabezpečil prevádzku.

 

Pokutu do výšky 16.596 eur môžu dostať ambulancie, ktoré sa za poplatok rozhodnú objednať pacienta na presný čas v rámci ordinačných hodín, vyplýva z novely zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorú dnes schválila vláda SR, ešte tak bude musieť urobiť parlament.

 

Poplatok za objednanie sa na presný čas nemôžu ambulancie zo zákona vyberať už v súčasnosti. Pacientske organizácie však dlhodobo poukazujú, že sa tak niekde deje obchádzaním zákona. Pokuty bude udeľovať samosprávny kraj.

 

"A to komukoľvek, kto akýmkoľvek plnením podmieňuje objednanie osoby na vyšetrenie, ktoré je plne hradené z verejného zdravotného poistenia v tomto zdravotníckom zariadení," píše sa v právnej norme.

 

Drucker zároveň podotkol, že nemá problém s poplatkami za dodatočné služby pre pacientov, označil za ne napríklad call centrum, konzultácie po telefóne či sms notifikáciu. V novele zákona sa medzi ne zahŕňa i takzvaný manažment pacienta.

 

"Možnosť platby za takzvaný manažment pacienta sa odvíja od toho, čo má predstavovať, objednania pacienta sa to týkať nemá, ide o súčasť zdravotnej starostlivosti," poukázal Drucker. Nesúhlas s úpravou vyberania poplatkov vyjadrila nedávno finančná skupina Penta, pod ktorú patrí sieť polikliník ProCare.

 

Ministerstvo zdravotníctva stanovuje v novele i minimálny rozsah ordinačných hodín pre všeobecných lekárov. Malo by ísť najmenej o 30 hodín do týždňa. Ambulancie môžu dostať pokutu do výšky 2000 eur, ak by ju poskytovali v menšom rozsahu. Ak to budú porušovať opakovane, sankcia sa môže vyšplhať na oveľa vyššiu sumu.

 

Schvaľovať a potvrdzovať ordinačné hodiny a pokutovať ambulancie by mal samosprávny kraj. Ten môže "v prípadoch hodných osobitného zreteľa" schváliť aj menší rozsah ordinačných hodín.

 

"Myslia sa tým najmä prípady, kedy by bolo ohrozené poskytovanie zdravotnej starostlivosti v oblastiach, kde ju ponúka jeden lekár vo viacerých zdravotných obvodoch, tiež môže ísť o situácie, kde lekár už vzhľadom na svoj vek či zdravie nie je schopný poskytovať zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu," vysvetľuje sa v novele zákona.

 

Rozhodnutie o uložení pokuty zo strany samosprávneho kraja by malo obsahovať aj povinnosť vrátiť neoprávnenú úhradu a lehotu na jej vrátenie.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies