Poplatky za návštevu pohotovostí by mali 5-násobne vzrásť

NETKY.SK • 15 Máj 2017, 12:19 • 2 min
Poplatky za návštevu pohotovostí by mali 5-násobne vzrásť

BRATISLAVA - Poplatky za návštevu pohotovostí by mali vzrásť. Ako predpokladá novela zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá je momentálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní, poplatok za ústavnú pohotovostnú službu bude 10 eur, pričom doteraz to bolo 1,99 eura.

slovakia

left justify in out

Zvýši sa aj poplatok za ambulantnú pohotovostnú službu zo súčasných 1,99 eura na dve eurá. Oslobodení však budú tí pacienti, ktorí potrebujú neodkladnú zdravotnú starostlivosť.

Spomínaná novela upravuje fungovanie ambulantných pohotovostí. Ako pred časom uviedol minister zdravotníctva Tomáš Drucker, po novom ambulantné pohotovosti budú v každom okresnom meste. Ich dostupnosť v pevnej sieti sa predpokladá v pracovných dňoch od 16:00 do 23:00 a cez víkend od 7:00 do 23:00.

 

“Predpokladáme, že takéto pohotovosti budú k dispozícii niekedy začiatkom budúceho roka,” povedal minister. Drucker dodal, že po 23. hodine bude naďalej fungovať ústavná pohotovostná služba v rámci nemocníc a takisto záchranná zdravotná služba.

Vzniknúť by mala aj doplnková ambulantná pohotovostná služba, ktorá bude dobrovoľná. K dispozícii by mohla byť podľa zverejnených informácií nepretržite v rozsahu najmenej dvoch hodín v pracovných dňoch v čase medzi 16. a 23. hodinou a nepretržite v rozsahu najmenej dvoch hodín v dňoch pracovného pokoja v čase medzi 7. a 23. hodinou, ak má organizátor vydané povolenie na prevádzkovanie ambulancie doplnkovej ambulantnej pohotovostnej služby.

Legislatívna úprava taktiež definuje ordinačné hodiny v rámci všeobecných praktických lekárov. Tí budú mať povinnosť poskytovať ambulantnú zdravotnú starostlivosť v minimálnom rozsahu 30 hodín týždenne, pričom dvakrát do týždňa budú ordinačné hodiny do 14. hodiny.

Ministerstvo zdravotníctva chce aj sprísniť sankcie za vyberanie neoprávnených úhrad od pacientov. Kto akýmkoľvek plnením podmieňuje objednanie osoby na vyšetrenie, ktoré je plne hradené z verejného zdravotného poistenia, hrozí mu pokuta až do výšky 10 tisíc eur. Pri treťom takomto prehrešku sa môže pokuta vyšplhať až na 20 tisíc eur.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona