Poplatky za dohľad ECB majú v tomto roku vzrásť na 404 miliónov eur

NETKY.SK • 28 Apríl 2016, 15:01 • 2 min
Poplatky za dohľad ECB majú v tomto roku vzrásť na 404 miliónov eur

BRATISLAVA - Banky si v tomto roku priplatia za dohľad, ktorý nad bankovým systémom vykonáva Európska centrálna banka (ECB). Podľa odhadov ECB totiž budú celkové náklady spojené s jej úlohami v tejto oblasti za rok 2016 predstavovať 404 miliónov eur. V porovnaní so sumou vyúčtovanou za rok 2015 ide o nárast o 23,9 %. Vyplýva to z informácií ECB, ktoré zverejnila na svojom webe Národná banka Slovenska (NBS).

slovakia

left justify in out

Výdavky tvoria predovšetkým priame náklady generálnych riaditeľstiev bankového dohľadu ECB a sekretariátu Rady pre dohľad ECB na plnenie ich úloh. V nadväznosti na dôkladnú analýzu skúseností získaných počas prvého roka plnenia úloh dohľadu ECB rozhodla, že je potrebné navýšiť jej zdroje dohľadu. "To spolu s opatreniami zameranými na špecifické oblasti, ktoré si z hľadiska dohľadu vyžadujú dodatočnú pozornosť, znamená vyššie náklady na plnenie priorít stanovených začiatkom roka 2016," informuje NBS.

 

V tomto roku by sa mal zvýšiť počet zamestnancov bankového dohľadu ECB o 160, a to v rámci plného pracovného úväzku. Očakáva sa, že v roku 2017 bude potrebné ďalšie zvýšenie, hoci v menšom rozsahu. "Potreba väčšieho počtu zamestnancov zároveň znamená o niečo vyššie náklady na pracovné priestory," uvádza ECB. Zvýšenie nákladov tiež podľa ECB súvisí s účasťou centrálnej banky na výkone záťažového testu Európskeho orgánu pre bankovníctvo, ktorý sa uskutočňuje každé dva roky, a s cielenou revíziou interných modelov.

 

Ako ďalej uviedla ECB, od novembra 2014 postupne buduje svoju organizačnú štruktúru na základe veľmi obozretných odhadov požiadaviek na zdroje, pričom zohľadňuje skutočnosť, že tieto požiadavky sa môžu v priebehu času meniť. Očakáva zároveň, že výška celkových ročných výdavkov v súvislosti s dohľadom sa ustáli až v strednodobom horizonte.

 

Na úrovni bánk sa jednotlivé poplatky budú určovať podľa dôležitosti a rizikového profilu banky. Pri výpočte sa používajú faktory na výpočet poplatku nahlásené všetkými dohliadanými bankami k referenčnému dátumu 31. decembra predchádzajúceho roka.

 

Poplatok za dohľad sa stanovuje na najvyššej úrovni konsolidácie v rámci členských štátov, ktoré sa zúčastňujú na jednotnom mechanizme dohľadu. Ide o súčet minimálnej zložky poplatku pre všetky banky, ktorá predstavuje 10 % celkovej vyberanej sumy, a pohyblivej zložky poplatku na rozdelenie zostávajúcich 90 % vyberanej sumy. V prípade najmenších významných bánk, ktorých celkové aktíva predstavujú menej ako 10 miliárd eur, sa minimálna zložka poplatku znižuje na polovicu.

 

Ako vyplýva zo zverejnených informácií, významných bánk je 129 a 3200 je menej významných. Platobné výmery budú jednotlivým finančným domom rozposlané v októbri 2016.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies