Poplatky sú druhým najvýznamnejším zdrojom príjmov bánk

NETKY.SK • 29 Júl 2013, 07:24 • 2 min
Poplatky sú druhým najvýznamnejším zdrojom príjmov bánk

BRATISLAVA – Poplatky nie sú v súčasnosti hlavným zdrojom príjmov bánk na Slovensku. Tým najvýznamnejším sú totiž úrokové výnosy. Tretí faktor, ktorý vplýva na zisk v bankách, sú príjmy z investovania. Naše banky však investične orientované, v porovnaní s tými zahraničnými, nie sú.

slovakia

left justify in out

Podľa výsledkov hospodárenia slovenského bankového sektora za prvý kvartál 2013 hlavný zdroj príjmov bánk, čisté úrokové výnosy, klesli medziročne o 4 %, čisté výnosy z poplatkov ostali v marci takmer na rovnakej úrovni ako rok predtým. "Výnosy z poplatkov a provízii za celý bankový sektor sú o dve tretiny nižšie ako úrokové výnosoch v bankách. Takže tvoria síce podstatnú časť výnosov bánk, ale nie rozhodujúcu," skonštatoval pre TASR odborník portálu Finančná hitparáda Maroš Ovčarík. A to aj napriek tomu, že banky v priebehu tohto roka viackrát menili svoje cenníky.

Podľa Ovčaríka za tým možno hľadať aj legislatívne opatrenia vlády. Tá nariadila bankám zrušiť poplatky za vedenie úverového účtu či predčasné splatenie úveru. "Viacero zmien bolo vyvolaných aj legislatívnymi zmenami, ktoré majú práve naopak negatívny dopad na výnosy z poplatkov pre banky. Práve rušenie týchto poplatkov sa podľa môjho názoru dosť výrazne dotkne výnosov z poplatkov. Aj preto predpokladám, že banky hľadajú cesty, ako stratu z týchto poplatkov aspoň čiastočne vykompenzovať cez úpravy iných poplatkov v cenníkoch," myslí si Ovčarík.

Pre Slovákov nie sú bankové služby v súčasnosti tou najnákladnejšou položkou v rozpočte domácnosti. Podľa Štatistického úradu (ŠÚ) SR sa totiž finančné služby podieľajú na spotrebnom koši 0,6 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies