Poplatky na pohotovostiach či preventívne prehliadky sa budú meniť

NETKY.SK • 3 Október 2017, 11:44 • 2 min
Poplatky na pohotovostiach či preventívne prehliadky sa budú meniť

BRATISLAVA - Poplatky na pohotovostiach by sa mali zvýšiť, v nemocniciach na 10 eur. Lekárom by tiež mala hroziť za nepovolené vyberanie úhrad pokuta do výšky 16.596 eur. Zmeny by mali prísť aj pri preventívnych prehliadkach. Po novom by sa mali rozšíriť u všeobecných lekárov a zubárov. Novinky prináša návrh novely zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorý dnes hlasmi koaličných poslancov podporil Ústavnoprávny výbor NR SR. Posledné slovo bude mať októbrové plénum.

slovakia

left justify in out

Zvýšenie poplatkov na pohotovostiach má odradiť pacientov, ktorí by chceli zneužívať systém. Pacient s kašľom či nádchou by po novom mal teda zaplatiť na urgente v nemocnici desať eur oproti doterajším necelým dvom. Poplatok za návštevu ambulantnej pohotovosti sa má zvýšiť z 1,99 na dve eurá. Vážne prípady, naopak, nezaplatia nič.

 

Doladiť sa majú aj pravidlá pri vyberaní poplatkov. Za tie nepovolené hrozí minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nom. Smeru-SD) vysokými sankciami. Tvrdí, že nemieni rešpektovať vyberanie úhrad za služby, ktoré sú plne hradené zo zdravotného poistenia. Pokutu do výšky 16.596 eur by mali dostať ambulancie, ktoré sa napríklad rozhodnú objednať pacienta na presný čas v rámci ordinačných hodín za poplatok.

 

Novela prináša aj rozšírenie preventívnych prehliadok u všeobecných lekárov a zubárov. Širší rozsah vyšetrení by mal byť k dispozícii deťom aj dospelým. Pribudnúť by mala možnosť bezplatnej prevencie formou pečeňových testov. U stomatológa by malo byť súčasťou preventívnej prehliadky prehmatanie uzlín. Deti a dorast majú mať zase nárok na ošetrenie zubnej skloviny fluórom.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies