FOTO Tento muž sa v noci vkradol do Prezidentského paláca, Kiska: Bolo to pre mňa nepríjemným prekvapením

NETKY.SK • 28 Jún 2016, 15:49 • 2 min
FOTO Tento muž sa v noci vkradol do Prezidentského paláca, Kiska: Bolo to pre mňa nepríjemným prekvapením

BRATISLAVA - Za nepríjemné prekvapenie označil bezpečnostný incident, ktorý sa odohral počas dnešnej noci v Prezidentskom paláci, prezident SR Andrej Kiska. Uviedol to pre médiá po skončení promócií účastníkov programu Teach for Slovakia.

slovakia

left justify in out

„Bolo to pre mňa nepríjemným prekvapením. Nepríjemným prekvapením bolo to zistenie, že niekto môže stráviť v paláci bez toho, aby sa s ním niekto stretol, 20 minút, voľne tam chodiť, stále nevieme, čo tam ten človek robil,“ reagoval na neželanú návštevu Kiska. „Verím, že kompetentní spravia všetko pre to, aby sa také niečo už nikdy nezopakovalo,“ doplnila hlava štátu.

 

Neznámy muž uplynulú noc narušil bezpečnosť Prezidentského paláca. Približne o jednej hodine preskočil sklenený plot zo zadnej strany paláca a dostal sa na zadné nádvorie a následne do budovy. TASR o tom informoval poradca prezidenta pre komunikáciu Roman Krpelan.

 

img

 

"Vstúpil do budovy nezabezpečeným zamestnaneckým vchodom, vyšiel po schodoch na najvyššie poschodie, kde strávil približne 20 minút. Na tomto poschodí sa spustil bezpečnostný systém, ktorý bol vyhodnotený ako falošný poplach a bol vypnutý," priblížil Krpelan. Tou istou trasou následne neznámy muž opäť zišiel na zadné nádvorie a dostal sa k bočnému vstupu do Prezidentského paláca z Banskobystrickej ulice, ktorý si z vnútornej strany otvoril a odišiel. Tvár neznámeho muža zachytili bezpečnostné kamery.

 

Krpelan pripomenul, že ochranu paláca 24 hodín denne a osobnou prítomnosťou zabezpečuje Úrad pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií, ktorý patrí pod Ministerstvo vnútra SR. "V ranných hodinách priestory paláca prezreli pyrotechnici, momentálne prebieha zabezpečovanie ďalších stôp. Neznámy muž v paláci podľa doterajšieho zistenia nič nepoškodil ani nič neodcudzil," doplnil poradca prezidenta.

 

 

 

Pre incident v Prezidentskom paláci zrejme skončí riaditeľ ÚOÚČaDM R. Horváth

 

Riaditeľ Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií (ÚOÚČaDM) MV SR Radovan Horváth zrejme skončí vo svojej funkcii. O uvoľnenie z nej požiadal vedenie ministerstva v reakcii na bezpečnostný incident, ktorý sa dnes v noci odohral v Prezidentskom paláci.

 

Informovala o tom hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová. Podľa nej je minister Robert Kaliňák (Smer-SD) informovaný o rozhodnutí Horvátha iba ústne a zatiaľ ešte nerozhodol, či jeho rezignáciu prijme.

 

"Podnetom sa už zaoberajú kompetentné zložky ministerstva vnútra," priblížila Dobiášová.

 

Hovorkyňa rezortu zdôraznila, že v čase incidentu nebola v paláci žiadna chránená osoba. "Za toto zlyhanie policajtov Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií bude vyvodená zodpovednosť," prisľúbila Dobiášová.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies