Poplach v Dánsku: Moslimská tínedžerka plánovala bombové útoky na školy

NETKY.SK • 10 Február 2017, 19:03 • 2 min
Poplach v Dánsku: Moslimská tínedžerka plánovala bombové útoky na školy

ŠTOKHOLM - Dánska prokuratúra vzniesla dnes obžalobu z terorizmu voči tínedžerke, ktorá podľa nej plánovala dva útoky na školy. Jedným z terčov mala byť židovská škola v hlavnom meste Kodaň.

slovakia

left justify in out

Tínedžerka sa nachádza vo vyšetrovacej väzbe od januára 2016. Nemenované 16-ročné dievča sa malo podľa obžaloby pokúsiť vyrobiť výbušné zariadenie a malo "pokročilé plány".

 

Jedným z údajných cieľov bola Carolineskolen, súkromná židovská škola v Kodani. Ďalšou bola škola neďaleko bydliska obvinenej v meste Holbaek severozápadne od hlavného mesta.

Začiatok procesu stanovili na 7. apríla.

 

Tínedžerka konvertovala pred niekoľkými rokmi na islam. Predpokladá sa, že ide o vôbec prvú ženu, ktorá čelí obvineniam z terorizmu v tejto škandinávskej krajine, napísali miestne médiá.

Obvinenej hrozí trest odňatia slobody vo výške najmenej štyri roky. Prokuratúra dosiaľ nezverejnila, aký trest bude požadovať.

 

Ďalšieho podozrivého - 25-ročného muža, o ktorom sa predpokladalo, že dievčaťu pomáhal - dnes prepustili. Prokuratúra s odvolaním sa na "rozsiahle" vyšetrovanie uviedla, že v mužovom prípade nebolo vznesené žiadne podozrenie. Podozrivý, ktorého zadržali začiatkom vlaňajška, predtým navštívil Sýriu. Tínedžerka a mladík, ktorých totožnosť v súlade s dánskymi zákonmi úrady nezverejnili, všetky obvinenia popreli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona