Poplach! Japonci vyvinuli stroj na čítanie myšlienok, už nič neutajíte

NETKY.SK • 19 Apríl 2017, 18:54 • 2 min
Poplach! Japonci vyvinuli stroj na čítanie myšlienok, už nič neutajíte

TOKIO – Čítanie myšlienok už nebude len prvkom vo fantasy príbehoch. Japonskí vedci informovali verejnosť o tom, že pokorili jednu z najväčších mét ľudských možností.

slovakia

left justify in out

Vedci z krajiny vychádzajúceho slnka vyvinuli prístroj, ktorý má veľmi blízko k čítaniu myšlienok a do praxe ho plánujú zaviesť len o päť rokov.

 

Japonský systém je síce úspešný len čiastočne, no napredovanie príde rýchlo. Prístroj dekódoval vďaka mozgovým vlnám čísla od nula po deväť a so 61 percentnou presnosťou rozoznal jednotlivé slabiky v japonskom jazyku.

 

Na čítanie mysle Japonci využili obyčajný EEG prístroj, ktorý monitoroval mozgové vlny ľudí, keď rozprávali. Zaznamenané vlny následne priradili k jednotlivým slabikám a číslam vyslovených slov. Tieto výsledky potom použili na dekódovanie mysle už bez potreby rozprávania. 

Podobné pokusy pre bezslovné odhalenie myšlienok dlho zlyhávali. Vedci však teraz urobili poriadny skok a usilovne pracujú na zdokonalení prístroja, ktorý z mysle prečíta každé slovo.

 

Väčšine ľudí tento objav určite naháňa hrôzu a strach o svoje súkromie. Cieľom vedcov je ale v prvom rade pomáhať chorým, ktorí z rôznych dôvodov nedokážu rozprávať.

 

Myšlienky sa budú dať čítať cez aplikáciu na smartfónoch. „Táto technológia pomôže hendikepovaným pacientom, ktorí stratili schopnosť komunikácie, získať túto zručnosť späť," píšu vedci vo vyhlásení.

 

Informáciu priniesol portál Independent. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies