Popieranie vojnových zločinov v Juhoslávii a genocídy v Rwande je rozšírené a prebieha snaha o prepísanie dejín

NETKY.SK • 8 Jún 2017, 06:24 • 2 min
Popieranie vojnových zločinov v Juhoslávii a genocídy v Rwande je rozšírené a prebieha snaha o prepísanie dejín

NEW YORK - Hlavný prokurátor vojnových zločinov v bývalej Juhoslávii a genocídy v Rwande Serge Brammertz v stredu varoval, že popieranie vojnových zločinov je veľmi rozšírené a prebieha úsilie o prepísanie dejín.

slovakia

left justify in out

Serge Brammertz na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN povedal, že oficiálni predstavitelia i ďalší ľudia odmietajú prijať fakty zhromaždené tribunálmi OSN, ktoré dokumentujú etnické čistky a ďalšie zločiny v bývalej Juhoslávii a genocídu v Rwande v roku 1994.

 

"Posolstvo popierania a revizionizmu je hlasné a jasné," citovala Brammertza tlačová agentúra AP. Hlavný prokurátor varoval, že s uzavretím rwandského tribunálu OSN (ICTR) a nadchádzajúcim uzavretím Medzinárodného trestného tribunálu pre vojnové zločiny v bývalej Juhoslávii (ICTY) "je teraz viac ako hocikedy predtým dôležité venovať sa tejto výzve".

 

Brammertz povedal, že jeho kancelária "dokázala mimo akúkoľvek pochybnosť, že v Srebrenici bola v roku 1995 spáchaná genocída popravením vyše 7000 bosnianskomoslimských mužov a chlapcov. Napriek tomu je dnes (táto) genocída popieraná."

 

Upozornil na nedávne vyhlásenie ministra školstva v Republike srbskej, že zakáže učebnice, ktoré učia študentov "o nedávnej minulosti, vrátane srebrenickej genocídy a obliehania Sarajeva" - teda fakty, o ktorých sa učí vo svete, "ale nie v krajine, kde boli tieto zločiny spáchané".

 

Brammertz kritizoval dnešné večerné plánované vystúpenie "ultranacionalistického speváka" v Mostare na benefičnom koncerte pre šiestich bosnianskochorvátskych politických a vojenských lídrov, odsúdených za prenasledovanie, vyhostenie a zavraždenie Moslimov počas bosnianskej vojny.

 

Označil to za "neprijateľné provokácie", "urážku obetí, tejto (Bezpečnostnej) rady a všetkých, ktorí veria v spravodlivosť". Povedal, že v uplynulých rokoch informoval BR OSN "o pretrvávajúcom popieraní (vojnových) zločinov a glorifikácii vojnových zločincov".

 

Prokurátor varoval, že "keď nezodpovední predstavitelia zneužívajú rozdelenie, diskrimináciu a nenávisť, aby získali moc, konflikty a zverstvá môžu získať vlastnú logiku". Pred 20 rokmi to viedlo ku genocíde a etnickým čistkám a platí to dodnes, pokračoval.

 

A zdôraznil, že pre mierovú budúcnosť "treba spoločnú dohodu o nedávnej minulosti".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies