Popieračka holokaustu musí rátať s viac ako dvoma rokmi za mrežami

NETKY.SK • 11 Jún 2018, 17:19 • 2 min
Popieračka holokaustu musí rátať s viac ako dvoma rokmi za mrežami

HAMM - Známa nemecká popieračka holokaustu Ursula Haverbecková si musí odpykať viac ako dvojročný trest väzenia. Vrchný krajinský súd v Hamme informoval v pondelok, že zamietol námietky odsúdenej voči 14-mesačnému trestu za štvanie proti národu v dvoch prípadoch ako neopodstatnené.

slovakia

left justify in out

Krajinský súd vo Verdene na sklonku augusta minulého roka uznal ženu označovanú nemeckými médiami za "nacistickú babku" za vinnú z trestného činu štvania proti národu v ôsmich prípadoch a odsúdil ju na dvojročný trest odňatia slobody nepodmienečne.

 

Trest potvrdil na sklonku novembra 2017 i odvolací súd v Detmolde. Dôvodom boli jej príspevky v neonacistickom plátku Stimme des Reiches (Hlas ríše), v ktorých popierala holokaust. Podľa názoru jej právnych zástupcov boli výroky popierajúce existenciu vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau a hovoriace o tom, že sa tam nachádzal iba pracovný tábor nacistov, kryté právom na slobodu prejavu.

 

Od mája je seniorka, ktorá predtým nenastúpila v stanovenom termíne na výkon trestu a ktorú musela zadržať v jej bydlisku v meste Vlotho na východe Vestfálska nemecká polícia, vo väzenskom zariadení v Bielefelde, pripomenula tlačová agentúra DPA.

 

Prokuratúra v Detmolde teraz preskúma, či možno oba spomínané tresty spojiť do jedného celkového, ktorý by v zmysle trestného zákonníka mal byť nižší ako sumár oboch vyrieknutých verdiktov, čo by v konkrétnom prípade znamenalo menej ako tri roky a dva mesiace.

 

Ak by pre to neboli dané predpoklady, musela by si Haverbecková, ktorá bola už opakovane trestaná a ktorá by mala kandidovať vo farbách strany Pravica vo voľbách do Európskeho parlamentu 2019, odpykať postupne oba tresty v plnom rozsahu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona