Popieračka holokaustu Haverbecková neuspela s ústavnou sťažnosťou

NETKY.SK • 3 August 2018, 17:36 • 2 min
Popieračka holokaustu Haverbecková neuspela s ústavnou sťažnosťou

KARLSTRUHE- Nemecký Spolkový ústavný súd so sídlom v Karlsruhe odmietol zaoberať sa sťažnosťou známej popieračky holokaustu Ursuly Haverbeckovej (89) voči dvojročnému trestu väzenia, ktorý potvrdil skôr aj odvolací súd.

slovakia

left justify in out

Ústavní sudcovia konštatovali, že potrestanie popierania holokaustu je principiálne v súlade s právom na slobodu názoru. Poznamenali, že Haverbeckovej aktivity a materiály nesú v sebe nebezpečenstvo posunu diskusie o problematike do prejavov nepriateľstva a nepokoja a sú cieleným atakom na príslušníkov židovskej komunity v spolkovej republike.

 

Naopak, s ústavnou sťažnosťou uspel iný odsúdený, ktorý dostal finančný trest za zmalicherňovanie genocídy počas vlády národných socialistov. V tomto prípade ústavní sudcovia konštatovali, že trest by mal oprávnenie iba v prípade, ak by došlo k ohrozeniu verejného pokoja. Kauzou sa tak bude musieť opäť zaoberať Krajinský súd v Paderborne.

 

Haverbeckovú, označovanú nemeckými médiami za "nacistickú babku", uznal Krajinský súd vo Verdene na sklonku augusta minulého roka za vinnú z trestného činu štvania proti národu v ôsmich prípadoch a odsúdil ju na dvojročný trest odňatia slobody nepodmienečne.

 

Trest potvrdil na sklonku novembra 2017 i odvolací súd v Detmolde. Dôvodom boli jej príspevky v neonacistickom plátku Stimme des Reiches (Hlas ríše), v ktorých popierala holokaust. Podľa názoru jej právnych zástupcov boli výroky popierajúce existenciu vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau a hovoriace o tom, že sa tam nachádzal iba pracovný tábor nacistov, kryté právom na slobodu prejavu.

 

Haverbecková si tento trest odpykáva od mája vo väzenskom zariadení v Bielefelde. Vrchný krajinský súd v Hamme v júni informoval, že zamietol námietky odsúdenej voči 14-mesačnému trestu za štvanie proti národu v dvoch prípadoch ako neopodstatnené

 

Prokuratúra v Detmolde následne uviedla, že preskúma, či možno oba spomínané tresty spojiť do jedného celkového, ktorý by v zmysle trestného zákonníka mal byť nižší ako sumár oboch vyrieknutých verdiktov, čo by v konkrétnom prípade znamenalo menej ako tri roky a dva mesiace. Ak by pre to neboli dané predpoklady, musela by si Haverbecková, ktorá bola už opakovane trestaná a ktorá by mala kandidovať vo farbách strany Pravica vo voľbách do Európskeho parlamentu 2019, odpykať postupne oba tresty v plnom rozsahu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies