Ponuka developerov má byť v tomto roku vyššia než dopyt po nehnuteľnostiach

NETKY.SK • 13 Február 2017, 11:04 • 2 min
Ponuka developerov má byť v tomto roku vyššia než dopyt po nehnuteľnostiach

BRATISLAVA - Ponuka developerských spoločností bude v tomto roku väčšia než dopyt po nehnuteľnostiach a ponuka bytov vzrastie o viac než dvojnásobok oproti ponuke kancelárskych priestorov.

slovakia

left justify in out

Bytov bude v porovnaní s minulým rokom k dispozícii o 8,7 % viac, zatiaľ čo kancelárií iba o 3,8 %. Ponuka nových hál a logistických centier vzrastie o 5,4 %. Vyplýva to z analýzy slovenského stavebníctva za posledný kvartál minulého roka, ktorú vypracovala spoločnosť CEEC Research.

Analytici z CEEC Research uviedli, že dopyt v  porovnaní s ponukou neporastie tak rýchlo. Záujem o bytové priestory podľa nich stúpne o 7,5 %, o kancelárske priestory o 2,1 % a záujem o haly a logistické centrá o 4,5 %. Najviac sa dopyt blíži ponuke u hál a logistických centier, kde je rozdiel iba 0,9 percentného bodu.

„Nízke úroky a očakávanie nárastu cien nehnuteľností budú mierne zvyšovať dopyt po nehnuteľnostiach. Tým pádom bude pre developerov, ktorí očakávajú zvyšovanie predajných cien nehnuteľností, zaujímavé prinášať nové projekty na trh, čím sa zvýši ponuka nehnuteľností, ktorá bude utlmovať nárast cien“ skonštatoval konateľ spoločnosti Bischoff & Compagnons Rastislav Badalik.

Ako ďalej z prieskumu vyplýva, 94 % riaditeľov developerských spoločností očakáva, že ceny nehnuteľností porastú iba u bytových priestorov, a to o sedem percent. V prípade kancelárií si 67 % respondentov myslí, že ceny ostanú na rovnakej úrovni a 86 % opýtaných neočakáva žiadny cenový posun pri halách či logistických centrách.

Hlavnou príčinou rastu cien bytových priestorov bude podľa CEEC Research ochota ľudí kúpiť nehnuteľnosť kvôli nízkym úrokovým sadzbám. Toto kritérium ohodnotili riaditelia developerských spoločností 6,9 bodu na škále hodnotenia od 0 až po 10, kde nula nepredstavovala dôvod pre zvýšenie cien a desiatka znamenala hlavný dôvod rastu cien.

Z analýzy zároveň vyplýva, že v nasledujúcich rokoch sa úrokové sadzby hypotekárnych úverov budú zvyšovať. Necelá štvrtina, teda 23 % riaditeľov developerských firiem si myslí, že úrokové sadzby sa budú zvyšovať už v  druhom polroku tohto roka. Viac než tretina, a to 38 %, očakáva zvýšenie až v prvom polroku 2018. V druhom polroku 2018 predpokladá zýšenie 23 % riaditeľov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies