Ponta: Rumunsko nečelí mimoriadnemu tlaku migrantov

NETKY.SK • 5 Október 2015, 18:44 • 2 min
Ponta: Rumunsko nečelí mimoriadnemu tlaku migrantov

BUKUREŠŤ - Rumunsko nečelí mimoriadnemu tlaku migrantov. Tamojšie úrady dostali v priebehu roka 2015 približne rovnaký počet žiadostí o azyl ako v porovnateľnom období minulého roka.

slovakia

left justify in out

Vo vystúpení na pôde parlamentu v Bukurešti to dnes vyhlásil predseda rumunskej vlády Victor Ponta.


Premiér pri prezentácii vládnej správy o migrácii informoval členov Poslaneckej snemovne, že v priebehu deviatich mesiacov zaregistrovali 944 žiadostí o azyl v porovnaní s vlaňajšími 900 žiadosťami, pričom v auguste obohatilo tento zoznam iba 18 dokumentov.


Rumunsko vrátilo od začiatku roka do vlasti 172 cudzincov, kým vlani to bolo v rovnakom čase 111 ľudí.


Tieto čísla, ako formuloval podľa tlačovej agentúry MTI Victor Ponta, signalizujú, že Rumunsko nemusí čeliť veľkému migračnému tlaku, veď prisťahovalectvo dosahuje približne rovnaký objem ako v uplynulých rokoch.


Premiér pripomenul, že v krajine sú zriadené dva záchytné tábory s kapacitou po 500 lôžok, ktoré by v prípade potreby mali pomôcť zvládnuť zvýšený nápor, avšak dodal, že doteraz ich nebolo potrebné využiť.


Na integráciu migrantov Rumunsko podľa slov predsedu tamojšej vlády nie je pripravené, preto došlo k zriadeniu grémia, ktoré navrhne potrebné zmeny legislatívy, preskúma možnosti integrácie v kooperácii s miestnymi orgánmi a podnikne kroky na potlačenie znovuožívajúcej populistickej a xenofóbnej diskusie v krajine.


Victor Ponta zdôraznil, že Rumunsko musí zmeniť mentalitu a v budúcnosti sa nesmie koncentrovať iba na prevenciu prisťahovalectva, ale aj na zriadenie mechanizmov vhodných na integráciu migrantov, pretože v dôsledku utečeneckej krízy sa situácia na starom kontinente výrazne zmenila.
Za hanbu označil premiér, že Rumunsko neinvestuje do politických utečencov v duchu zákona z roku 2006 ani jediné euro a signalizoval, že právne normy v tejto oblasti prejdú zmenami.


Za správny označil Victor Ponta postoj Rumunska, ktoré v Bruseli dalo najavo svoj nesúhlas s princípom prerozdeľovania utečencov na základe záväzných kvót, avšak za chybu označil, že balkánska krajina hlasovala spoločne s Maďarskom a Slovenskom proti ostatným členským krajinám únie. Odteraz by aj Rumunsko malo mať konštruktívny európsky postoj, solidárny s EÚ, dodal.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies