Ponta chce v prípade zvolenia za nástupcu Popesca-Tăriceana

NETKY.SK • 4 November 2014, 19:11 • 2 min
Ponta chce v prípade zvolenia za nástupcu Popesca-Tăriceana

BUKUREŠŤ - Rumunský premiér Victor Ponta v utorok vyhlásil, že v prípade zvolenia za prezidenta v druhom kole volieb naplánovanom na 16. novembra by uprednostnil ako nástupcu v doterajšej funkcii svojho protikandidáta Călina Popesca-Tăriceana.

slovakia

left justify in out

Šesťdesiatdvaročný liberálny politik stál na čele rumunskej vlády už v rokoch 2004 až 2008 a momentálne predsedá hornej komore parlamentu. Za prezidenta kandidoval ako nezávislý, do druhého kola sa však nedostal. Sociálny demokrat Ponta sa v ňom stretne s takisto liberálne zameraným Klausom Iohannisom, starostom transylvánskeho mesta Sibiu.

 

"Tăriceanu je mojou hlavnou voľbou," povedal Ponta pred novinármi po skončení krátkeho zasadnutia vládnej koalície. Ako ďalšiu možnosť, kto by mohol byť novým premiérom, menoval námestníka guvernéra centrálnej banky Florina Georgesca. Jeho vymenovanie do funkcie by bolo jasným znamením, že vláda je odhodlaná dodržiavať záväzky v oblasti fiškálnej disciplíny. Treťou možnosťou je riaditeľ tajnej služby George Maior, vyjadril sa Ponta. 

 

Bývalý prokurátor Ponta je rumunským premiérom od roku 2012 a jeho ľavicová koalícia má väčšinu v parlamente. Jeho pôsobenie na čele 20-miliónovej krajiny poznamenali ostré spory s dosluhujúcim prezidentom Traianom Băsescom, ktorý musel pred dvoma rokmi čeliť referendu o predčasnom ukončení mandátu. Pontova vláda sa aj preto dostala pod paľbu kritiky zo strany EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies