Ponorka ruského námorníctva vybavená „Kalibrami“ vstúpila do Stredozemného mora

NETKY.SK • 24 Jún 2020, 17:56 • 2 min
Ponorka ruského námorníctva vybavená „Kalibrami“ vstúpila do Stredozemného mora

MOSKVA – ISTANBUL. 24. júna. Ponorka pod názvom Rostov na Donu Čiernomorskej flotily, ktorá bola vybavená raketami typu Kaliber, vstúpila do Stredozemného mora. Informovali o tom spravodajské portály v Istanbule, ktoré zverejňovali fotografie o jej prechode cez Bospor.

slovakia

left justify in out

Prechod ponorky, ktorá prechádzala cez úžinu Bospor a Dardanely v povrchovej polohe s Andrejevskou vlajkou ruského námorníctva zdvihnutou nad kabínou, sledovali turecké pobrežné strážne lode. Podľa dostupných údajov je ponorka odoslaná na plánované opravy do lodenice Admirality Shipyards v Petrohrade.

 

Podľa Montreuxského dohovoru z roku 1936, ponorky krajín Čierneho mora po ich výstavbe alebo nadobudnutí majú právo vstúpiť iba do Čierneho mora. Výnimkou pre výstup ponoriek z vôd Čierneho mora môžu byť prípady, keď idú na opravu na staveniskovú lodenicu.

 

V Istanbule nevylučujú, že ponorka Rostov na Donu sa môže istý čas zdržiavať v Stredozemnom mori, kde je stála operačná jednotka ruského námorníctva. Skladá sa z asi 15 vojnových lodí a podporných plavidiel. V marci minulého roka, podľa toho istého scenára ponorka Čiernomorskej flotily „Krasnodar“ vstúpila do Stredozemného mora.

 

Predtým v utorok Čiernomorská flotila informovala, že ponorka Rostov na Done smeruje k opravárni lodí v severozápadnej oblasti Ruskej federácie na účely pravidelnej údržby.

 

„Pri prechode prílivovými zónami ponorky Čiernomorskej flotily, ako aj povrchové lode a podporné plavidla fungujú v prísnom súlade s medzinárodným právom,“ uvedené vo vyhláške ruského námorníctva.

 

Výkaz:  Rostov na Donu – ponorka projektu 636.3 „Varshavyanka“. Šesť ponoriek projektu 636.3 boli postavené pre Čiernomorskú flotilu v lodeniciach Admirality (súčasť United Shipbuilding Corporation).

 

Dve z nich – Rostov na Done a Krasnodar – pri vykonávaní medziflotylových priechodov boli po dlhú dobu súčasťou stálej operačnej formácie ruského námorníctva v Stredozemnom mori, z vodnej oblasti ktorej boli zasiahnutá raketami Caliber PL infraštruktúra ISIS.

 

Zdroj: https://rusvesna.su/news/1592984708

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona