Poľnohospodárstvo v SR vlani vykázalo stratu vo výške 103,5 milióna eur

NETKY.SK • 9 Júl 2010, 11:50 • 2 min
Poľnohospodárstvo v SR vlani vykázalo stratu vo výške 103,5 milióna eur

Poľnohospodárstvo v SR vlani vykázalo stratu vo výške 103,5 milióna eur

slovakia

left justify in out

img

Poľnohospodárstvo v SR dosiahlo za rok 2009 záporný výsledok hospodárenia vo výške 103,5 milióna eur. "Jeho úroveň medziročne klesla o 158,2 milióna eur a tým sa odvetvie dostalo z predvlaňajšieho zisku do vlaňajšej straty," konštatuje sa v tzv. Zelenej správe, ktorú spracovalo agroministerstvo.
      Výsledok hospodárenia ovplyvnil rýchlejší pokles výnosov (34,7-%) ako nákladov (29,5-%) pod vplyvom nižšej úrovne tržieb (18,7 %), a to v dôsledku nižších realizačných cien najmä pšenice, repky olejnej a zo živočíšnych produktov mlieka.
      Výnosy, náklady, ako aj výsledok hospodárenia agrosektora dosiahli vlani desaťročné minimum - výnosy poklesli na 1,78 miliardy eur a náklady na 1,88 miliardy eur.
      "Rok 2009 bol prvým stratovým rokom poľnohospodárstva od vstupu Slovenska do EÚ. K tomuto vývoju výrazne prispeli dôsledky svetovej finančnej a následne hospodárskej krízy, najmä prudký pád cien komodít, ktoré sa cez trhové systémy premietli aj do slovenského poľnohospodárstva a spomalili finančné toky," tvrdí správa.
      Podniky slovenského agrosektora v minulom roku predali objemovo menšie množstvo produkcie poľnohospodárskych komodít a lacnejšie ako v roku 2008, kedy bolo predané väčšie množstvo agrokomodít a za vyššie ceny.
      "Vlaňajší cenový vývoj rozhodujúcich poľnohospodárskych komodít sa odvíjal od klesajúcich cien na európskom trhu, najmä obilnín, technických plodín, mlieka a ošípaných," dodáva správa.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies