ŠPÚ pomôže pedagógom so skúškou z rómčiny

NETKY.SK • 22 August 2021, 17:33 • 2 min
ŠPÚ pomôže pedagógom so skúškou z rómčiny

BRATISLAVA - Štátny pedagogický ústav (ŠPÚ) prináša bezplatný jazykový kurz, ktorý pripraví účastníkov na štátnu skúšku z rómskeho jazyka na úrovni C1. Aktuálne na Slovensku existuje veľmi málo škôl, kde sa vyučuje rómčina, alebo kde ju učitelia využívajú na komunikáciu so žiakmi.

slovakia

left justify in out

Predmet rómsky jazyk a literatúra v slovenských základných a stredných školách aktuálne vyučujú siedmi pedagógovia. Podľa odhadov žije na Slovensku 440 000 Rómov, z ktorých nemalá časť používa rómsky jazyk ako svoj materinský.

 

"Vzdelávanie pedagógov v rómskom jazyku je krok k odstráneniu jazykovej bariéry škôl vo vzdelávaní žiakov z marginalizovaných rómskych komunít, ktorá môže byť neraz dôvodom školského neúspechu. Inklúzia v slovenských školách je nielen o školskej politike, školskom zákone, finančných dotáciách, materiálnych podmienkach, príprave učiteľov a ďalších odborníkov, ale predovšetkým v nej ide o postoje nás všetkých," priblížila štátna tajomníčka ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre inklúziu, národnostné školstvo a celoživotné vzdelávanie Svetlana Síthová.

 

Podpora kompetencií učiteľov v oblasti využívania rómskeho jazyka je podľa riaditeľky ŠPÚ Miroslavy Hapalovej dôležitým nástrojom zlepšovania vzdelávacích výsledkov rómskych žiakov a zabezpečenia ich rovnoprávneho prístupu k vzdelávaniu.

 

"Zabezpečenie vyučovania rómskeho jazyka v školách, ako jedného z jazykov národnostných menšín, zároveň vyplýva z medzinárodných záväzkov Slovenska, ale najmä z vnútroštátnej legislatívy," uviedla Hapalová.

 

Vzdelávanie je určené pre budúcich aj súčasných učiteľov rómskeho jazyka a tiež pedagógov pôsobiacich v školách, ktoré navštevujú aj žiaci z rómskych komunít. Prihlasovanie je otvorené aj pre asistentov učiteľa a komunitných pracovníkov. Podmienkou prijatia je rómsky jazyk na pokročilej úrovni.

 

Odborná a jazyková príprava na štátnu skúšku z rómskeho jazyka je súčasťou preddefinovaného projektu s názvom Inovatívne vzdelávanie učiteľov s cieľom zvýšiť ich interkultúrne kompetencie vo vzdelávacom procese rómskych žiakov. Projekt nadväzuje na dlhodobú činnosť ŠPÚ v tejto oblasti.

 

"Hlavným cieľom projektu je systémová podpora zavedenia vyučovania rómskeho jazyka a literatúry v základných a stredných školách. Taktiež tvorba podporných nástrojov pri zavádzaní inovatívnych vzdelávacích prístupov vo vyučovaní a interkultúrnej výchovy v školách so žiakmi z rómskych komunít," spresnil manažér projektu Jozef Facuna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies