Pomohol oslobodiť viac ako stovku rukojemníčok, dostane cenu UNHCR

NETKY.SK • 18 September 2017, 09:37 • 2 min
Pomohol oslobodiť viac ako stovku rukojemníčok, dostane cenu UNHCR

ŽENEVA - Nigérijský učiteľ, ktorý pomáhal pri oslobodzovaní 103 dievčat zadržiavaných extrémistami zo skupiny Boko Haram, sa stane laureátom Nansenovej ceny udeľovanej každoročne Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

slovakia

left justify in out

Cena Nansen Refugee Award je dotovaná sumou 150.000 dolárov.

 

Oceneným je Zannah Mustapha. Mustapha založil v Nigérii dve školy, kam chodili deti presídlencov, ale aj siroty, ktorých rodičov zavraždili extrémisti z Boko Haram, ale aj deti zabitých militantov.

 

Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi uviedol, že táto práca Mustaphu a jeho tímu "je nesmierne dôležitá, pretože pomáha podporovať mierové spolužitie a znovuzrodenie komunít v severovýchodnej Nigérii".

 

Gradi dodal, že Mustaphova škola deťom pomáha vyrovnať sa s traumatizujúcimi zážitkami a snaží sa predísť tomu, aby sa deti dali naverbovať ozbrojenými skupinami.

Mustapha sa svojho času zapojil do vyjednávania o prepustení 103 dievčat, ktoré uniesli príslušníci Boko Haram v meste Chibok. Prvá, 21-členná, skupina dievčat sa dostala na slobodu vlani v októbri, druhá - 82-členná - v máji tohto roku.

 

V dôsledku násilnosti páchaných ozbrojencami skupiny Boko Haram v oblasti Čadského jazera bolo svoje domovy nútených opustiť vyše 2,3 milióna ľudí v Nigérii, ale aj Kamerune, Čade a Nigeri, uviedla pred časom OSN.

 

V dôsledku konfliktu nemajú desaťtisíce školopovinných detí v Nigérii prístup k vzdelaniu, pretože kapacita existujúcich škôl nestačí aj kvôli zvyšujúcemu sa počtu presídlencov. Ďalším dôvodom tohto stavu je aj fakt, že Boko Haram pri svojich útokoch na severovýchode Nigérie ničí školy a vraždí učiteľov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona