Pomohla by Británii v otázke brexitu zmena tzv. Veľkopiatkovej dohody? Premiérka Mayová to považuje za jednu z možností

NETKY.SK • 21 Január 2019, 06:18 • 2 min
Pomohla by Británii v otázke brexitu zmena tzv. Veľkopiatkovej dohody? Premiérka Mayová to považuje za jednu z možností

LONDÝN - V úsilí prelomiť patovú situáciu v rokovaniach o brexite uvažuje britská premiérka Theresa Mayová o zmene dohody spred 20 rokov, ktorá ukončila desaťročia násilností v Severnom Írsku.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa britského denníka zvažuje Mayová prepracovanie Veľkopiatkovej dohody z roku 1998, aby sa nemusela zaviazať k realizácii sporného "záložného plánu" pre tzv. írsku hranicu. Na základe tejto "poistky" v dohode o brexite by - aspoň dočasne - platili pre Severné Írsko odlišné podmienky obchodu z EÚ, aké by sa týkali zvyšku Spojeného kráľovstva.

 

img

 

Daily Telegraph uviedol, že predstavitelia EÚ považujú zmenu zmienenej dohody za vylúčenú, pokým zdroje denníka v britskej vláde ju vnímajú "skepticky".

 

Severoírska Demokratická unionistická strana (DUP), ktorá podporuje Mayovej menšinovú vládu v britskom parlamente, žiadala odstránenie záložného plánu pre írsku hranicu z dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ. Časové neohraničenie takéhoto ustanovenia patrilo k najviac kontroverzným bodom dohody, ktorú Mayovej vláda dosiahla s Úniou. Túto "rozvodovú" dohodu napokon dolná komora britského parlamentu uplynulý týždeň jasnou väčšinou hlasov odmietla.

 

img

 

Rokovania o brexite, ktoré priniesli možnosť obnovenia tzv. tvrdej hranice medzi Severným Írskom a Írskou republikou ako zostávajúcim členom EÚ, vyvolali obavy z návratu násilia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies