Pomoc slovenských policajtov v Stredočeskom kraji má posilniť prevenciu

NETKY.SK • 6 September 2018, 09:53 • 2 min
Pomoc slovenských policajtov v Stredočeskom kraji má posilniť prevenciu

BRATISLAVA/MLADÁ BOLESLAV - Zapojenie slovenských policajtov do ochrany verejného poriadku na území Stredočeského kraja by malo pomôcť pri riešení zvýšenej kriminality cudzincov, ktorá súvisí s nárastom počtu zahraničných pracovníkov v mladoboleslavskej priemyslovej zóne.

slovakia

left justify in out

Českým policajtom pomáhajú od 3. septembra dvaja policajti zo Slovenska a tiež dvaja z Poľska. Slovenskí i poľskí policajti síce nebudú mať žiadne priame právomoci, od ich pôsobenia si však český rezort vnútra sľubuje výrazný preventívny účinok. "Slovenskí policajti sa budú s českými kolegami podieľať na kontrole totožnosti cudzincov, prepravovaných vecí, na kontrolách v ubytovniach. Pomáhať budú i pri riešení priestupkov, resp. trestných činov," uviedol rezort vnútra ČR na webe.

 

Opatrenie si vyžiadal skokový nárast kriminality cudzinov v Mladej Boleslavi a okolí, keď oproti roku 2017 vzrástol v tomto roku zo 16 na 26 percent. "V prípade násilnej kriminality alebo na priestupkoch proti majetku sa podľa tohtoročných štatistík podieľajú cudzinci dokonca na približne polovici všetkých skutkov," uvádza české ministerstvo vnútra.

 

"Projekt spoločných hliadok vznikol na základe dohody medzi Prezídiom Policajného zboru a Políciou Českej republiky. Podpísaná bola 21. augusta 2018. Dôvodom je narastajúci počet slovenských zamestnancov pôsobiacich vo firmách v Českej republike a s tým spojená snaha Polície ČR zabezpečiť ochranu verejného poriadku a bezpečnosti k spokojnosti obidvoch strán," informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

 

Slovenskí policajti budú v spoločných hliadkach pôsobiť do konca septembra.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies