Pomery v armáde sa zmenia, vzniknú dva nové druhy štátnej služby

NETKY.SK • 25 September 2015, 11:56 • 2 min
Pomery v armáde sa zmenia, vzniknú dva nové druhy štátnej služby

BRATISLAVA - Pomery v slovenskej armáde sa budú od januára meniť. Poslanci Národnej rady SR dnes 109 hlasmi schválili nový zákon o štátnej službe profesionálnych vojakov, ktorý okrem iného zavádza dva nové druhy štátnej služby, a to stálu štátnu službu a krátkodobú štátnu službu. Zmeny sa prejavia aj v platoch vojakov.

slovakia

left justify in out

Do stálej štátnej služby budú môcť byť profesionálni vojaci vymenovaní z dočasnej po 17 rokoch jej trvania. V stálej štátnej službe majú byť profesionálni vojaci až do dosiahnutia vekovej hranice 55 rokov. "V novom zákone je preto napríklad rozšírená tabuľka hodnostných platov o ďalšie dva stupne. To znamená, že vojakom budú stúpať platy v porovnaní s dnešným stavom dlhší čas, čím ich chce rezort obrany motivovať, aby zotrvali v službe dlhšie," vysvetlila hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková.

 

Ďalšou zmenou je, že vojaci, ktorí splnia nárok na výsluhový dôchodok, budú môcť na vlastnú žiadosť odísť a služobný úrad bude povinný ich žiadosti vyhovieť. Zákon tiež počíta s možnosťou úpravy príplatkov niektorým príslušníkom ozbrojených síl ako napríklad letovodom, pilotom a tiež príslušníkom Vojenského spravodajstva.

"Balík peňazí vyčlenený na mzdové náklady sa pritom nezmení. Príplatky nebudú rásť na úkor iných vojakov, ani nebudú znamenať škrty na iných miestach. Navrhovaná zmena súvisí so zmenou bezpečnostnej situácie a rizík. Zároveň bude motiváciou pre nedostatkové vysokokvalifikované špecializácie," zdôraznila Balleková.

 

Poslanci Smeru-SD Anton Martvoň a Otto Brixi presadili, že aj na vojakov sa bude vzťahovať ochrana, ak oznámia protispoločenskú činnosť alebo korupciu. "Chceme chrániť aj vojakov ako oznamovateľov protispoločenskej činnosti a korupcie, ktorí nahlásia polícii a zamestnávateľovi takéto konanie svojich nadriadených alebo podriadených," vysvetlil Martvoň. Ak by bol vojak na základe oznámenia korupcie prepustený, a príslušné orgány rozhodnú, že ide o neoprávnené prepustenie, v zákone bude povinnosť ozbrojeným silám prijať ho späť na pôvodné miesto.

 

Právna norma tiež prináša nový druh vojenských vyznamenaní, a to vojenskú medailu "Za zranenie v boji". Medaila sa bude udeľovať profesionálnemu vojakovi Ozbrojených síl SR, vojakovi cudzích ozbrojených síl, občanovi SR alebo občanovi iného štátu, ktorý utrpel v priamom bojovom strete s protivníkom zranenie alebo činnosťou protivníka došlo k poškodeniu jeho zdravia.

 

Ministerstvo si od zákona sľubuje zatraktívnenie vojenskej služby a nastavenie podmienok tak, aby bolo povolanie vojaka celoživotné. Zákon prišiel do parlamentu po roku. Vlani ho minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) stiahol z rokovania pre výmenu náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR. Petra Vojteka v máji 2014 vystriedal Milan Maxim. Minister chcel, aby sa k návrhu mohol vyjadriť nový náčelník.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona