Pomenovanie „prasacia chrípka“ je neodborné a neetické

NETKY.SK • 5 Marec 2015, 16:55 • 2 min
Pomenovanie „prasacia chrípka“ je neodborné a neetické

BANSKÁ BYSTRICA - Používanie pomenovania „prasacia chrípka“ na označenie pandemickej chrípky A(H1N1), ako to stále robia niektoré médiá, je podľa vedúcej odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Márie Avdičovej neodborné a neetické.

slovakia

left justify in out

Ako Avdičová upozorňuje, pandemický vírus chrípky A(H1N1) je humánnym vírusom, ktorý od svojho vzniku postihuje výhradne ľudí. Z hľadiska genetického zloženia ide o komplikovaný vírus, ktorý obsahuje gény ľudských, vtáčích aj prasacích vírusov, preto mu odborníci hovoria aj trojnásobne modifikovaný. „Hneď ako nadobudol tento vírus vlastnosť prenášať sa z človeka na človeka, nemá sa už vôbec ním spôsobené ochorenie volať prasacia chrípka, pretože sú chorí ľudia,“ zdôraznila Avdičová.

 

Dodala, že pandemický vírus chrípky A(H1N1) spôsobil pandémiu chrípky v sezóne 2009/2010 a odvtedy cirkuluje v ľudskej populácii a spôsobuje ochorenia horných dýchacích ciest vo všetkých vekových skupinách. Ochorenie na tento vírus sa prejaví po jednom až siedmich dňoch od nakazenia, vysoko prenosné je však už od začiatku nakazenia. Často spôsobuje komplikácie vo forme zápalu pľúc a v niektorých prípadoch vedie až k smrti. 

 

Avdičová pripomína, že pandemický vírus je už od chrípkovej sezóny 2010/2011 obsiahnutý vo vakcínach proti sezónnej chrípke. Z ľudí, ktorí dosiaľ na Slovensku umreli v dôsledku nakazenia vírusum A(H1N1), nebol proti chrípke očkovaný žiadny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies